ZANIMLJIVO U istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Cell Stem Cell"

Seks i muškarci su nepotrebni: Uzgojili miševe od dvije "mame"

Istospolni sisavci obično ne mogu reproducirati sugerirajući da matične stanice i ciljano mijenjane gena olakšavaju taj proces

24sata.hr
12.10.2018 15:55

Foto: Ilustracija

Istraživači s kineske akademije nauka uzgojili su 29 zdravih miševa s dvije majke sposobne za proizvodnju vlastitih potomaka. Majke su se nakon toga bile sposobne nastaviti reproducirati. Svi su potomci bili normalni, doživjeli su odraslu dob i mogli dobiti svoje vlastite potomke, piše "Independent".

Miševi od dva oca su također rođeni tokom studije, ali nisu dugo preživjeli.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Cell Stem Cell" ispitano je zašto se istospolni sisavci obično ne mogu reproducirati sugerirajući da matične ćelije i ciljano mijenjane gena olakšavaju taj proces.

- U prošlosti smo napravili nekoliko otkrića kombinirajući reprodukciju i regeneraciju pa smo pokušali saznati je li moguće proizvesti više normalnih miševa s dva ženska roditelja pa čak i miševa s dva muška roditelja pomoću haploidnih (spolnih) matičnih ćelija s delecijama (manjkom) gena - kazao je jedan od autora studije dr. Ki Ho (Qi Zhou).  

Dok neke vrste gmazova, vodozemaca i riba mogu promijeniti rod kako bi se reproducirale ili postojale istodobno i muškarci i žene, reprodukcija istog spola kod sisavaca je teža - istaknuto je u studiji. 

Da bi proizveli zdrave miševe dr. Ho i njegovi saradnici koristili su haploidne matične ćelije (ESC) koje sadrže pola normalnog broja hromosoma i DNA iz svakog roditelja. 

- Otkrili smo da su haploidni ESC bili sličniji primordijalnim zametnim ćelijama, prekursorima jaja i sperme. Genomski otisak koji se našao u gamama je izbrisan - navodi dr. Ho.

Uz 29 zdravih miševa koje su proizveli ženski roditelji, 12 je rođeno od muških roditelja, ali oni su umrli nakon manje od 48 sati. Naime, taj proces uključuje izmjenu veće količine gena i umetanje oplođenih zametaka u surogatne majke i puno je složeniji. Naučnici ipak vjeruju da mogu poboljšati i taj proces.

NA VRH