TEHNOLOGIJA

U novoj fabrici u Kini roboti će proizvoditi robote

Ova kompanija trenutno zapošljava oko 2.000 inžinjera, a zbog novog pogona planiraju ih zaposliti i više

Ilustracija / Arhiv

Index.hr

29.10.2018

Švicarska inžinjerska kompanija ABB najavila je da će uložiti više od 130 miliona eura u fabriku u Kini u kojoj će roboti praviti robote.

Fabrika će se izgraditi u blizini ABB-ovog kineskog kampusa za robotiku u Šangaju, a s radom bi trebala krenuti krajem 2020. godine.

Glavno tržište ABB-e su Sjedinjene Američke Države, a nakon toga Kina. Iz Kine je u 2017. godini naručeno 138 hiljada robota, što je svaki treći od broja ukupno proizvedenih u ABB-i.

- Presudno ulaganje će kombinirati povezane digitalne tehnologije, najsavremeniju kolaborativnu robotiku i najsavremeniju umjetnu inteligenciju (AI) kako bi se stvorila najsofisticiranija, automatizirana i fleksibilna "fabrika budućnosti" - poručeno je u saopćenju kompanije.

U saopćenju se istaknulo kako će se investicija nadovezati na postojeću, čija se vrijednost od 1992. godine procjenjuje na više od 2,1 milijardi eura.

ABB zapošljava više od 18 hiljada radnika u Kini, od čega je oko 5 hiljada u samom Šangaju. Radi se o ogromnoj korporaciji koja posluje u više od stotinu zemalja svijeta, u kojima zapošljava ukupno oko 147 hiljada ljudi.

ABB i gradska uprava u Šangaju potpisali su sporazum o strateškoj saradnji usmjeren na daljnju potporu industriji, energetici, transportu i infrastrukturi u regiji. Također kako bi pružili dodatnu potporu inicijativi za proizvodnju pod nazivom "Made in Shanghai" (napravljeno u Šangaju).

Sporazum su potpisali šangajski gradonačelnik Jing Jong (Ying Yong) i predsjednik Uprave ABB-a Urlih Špishofer  (Ulrich Spiesshofer).

- Predanost Kine u poboljšanju proizvodnje je vodilja ostatku svijeta. Njezino strateško prihvaćanje najnovijih tehnologija za umjetnu inteligenciju, naprednu robotiku i računarsko poslovanje zasnovano na oblaku (claud computing) predstavlja uputstvo za svaku zemlju koja želi imati globalno konkurentnu proizvodnju. Šangaj je postao vitalno središte vodeće tehnologije - za ABB i svijet. Radujemo se suradnji s gradonačelnikom Jingom, ostalim čelnicima zajednice i našim klijentima dok pokrećemo ovu veliku ekspanziju prisutnosti ABB-a u Kini, na putu da postanemo vodeći proizvođač robota", naveo je Špishofer.

Industrijski roboti ABB-a koriste se najviše za izgradnju automobila i za sastavljanje elektroničkih uređaja, a u novoj fabrici će sami graditi robote za brojne industrije. 

U Kini ABB trenutno zapošljava oko 2.000 inženjera, a zbog nove fabrike planiraju ih zaposliti i više.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.