AUSTRIJA Trg ispred bečke Vijećnice izabran za testno područje

Beč testira 5G mobilnu tehnologiju

Pokušat ćemo sve stanovnike uključiti u taj proces

Avaz.ba
23.11.2018 12:56

Beč: Želi iscrpiti sve mogućnosti tehnologije

Foto: Arhiv

Budućnost mobilnog interneta stigla je u Beč, tačnije pred zgradu bečke Vijećnice. Grad Beč, u saradnji s najvećim austrijskim operaterima mobilnog interneta A1 Telekom Austria, T-Mobile Austria i Hutchinson Drei, tamo testira novu 5G tehnologiju.

Tehnologija 5G omogućuje mnogostruko brži pristup internetu i ekstremno brzo vrijeme reagiranja tako da će ljudi, mašine i proizvodi moći međusobno brže komunicirati u stvarnom vremenu.

Trg ispred bečke Vijećnice izabran je za testno područje jer se tamo tokom božićnih praznika zadržava veoma veliki broj ljudi koji koriste usluge mobilnog interneta što će operaterima mobilnog interneta i Gradu Beču dati dobar uvid u stvarnu situaciju te otkriti potencijale za poboljšanje. Testiranje će se nastaviti i nakon božićnih i novogodišnjih praznika do sredine 2019. godine. Za realizaciju veoma visokih stopa podataka ulična rasvjeta bit će opremljena i povezana 5G i senzornom tehnikom tako da će biti spremna za buduće primjene 5G tehnologije.  

- Želimo da Beč postane najdigitalizarniji grad u Evropi. Pritom nam je važno da to ne dovede do stvaranja još većeg socijalnog jaza. Pokušat ćemo sve stanovnike uključiti u taj proces, a pretpostavka za to je odgovarajuća tehnička infrastruktura i saradnja Grada s operaterima - rekao je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig (Michael Ludwig) prilikom puštanja u rad novog sistema.

Tagovi

Beč Tehnologija
NA VRH