MISTERIJE

Ovu tajnu Rusija krije već 58 godina: Nestala u svemiru, pronašli letjelicu, ali nju nikada

Odlučili da sruše Gagrinov rekord

Avaz.ba

11.2.2019

Priča se da Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina, ali oni to demantiraju. 

Nesreća koja se dogodila na početku utrkivanja SAD i SSSR-a u svemiru još je misterija koja je ostala bez objašnjenja. Svi se, uglavnom, sjećaju uspješne misije i čovjeka koji hoda po Mjesecu 21. jula 1969. godine.

Prije toga Rusija je 12. aprila 1961. godine uspješno poslala u orbitu prvog čovjeka - Jurija Gagarina. Ubrzo je stigao i odgovor SAD, koje su poslale Alana Šeparda.  

Nadmetanje je počelo i Rusija se spremala za još jedan let. Ovaj put odlučili su da sruše Gagrinov rekord.

U priči koja je zataškana stoji da je Sovjetski Savez namjeravao da pošalje prvu ženu u svemir. U to vrijeme Amerikanci su imali samo manji let u zemljinoj suborbiti, dok su Rusi željeli da pošalju svog prvog astronauta dalje u dubine orbite.

Misija koju su lansirali 16. maja 1961. godine zabilježila je 17 krugova oko Zemlje. Lansiranje je prošlo dobro, ali kada je trebala da uđe u atmosferu, nešto je pošlo po zlu. Niko nikada nije saznao šta se tačno dogodilo. 

Međutim, snimci njenih posljednjih trenutaka izazivaju jezu. Ruskinja je pokušala stupiti u kontakt s kontrolom leta na Zemlji, međutim, odgovor nije dobila.

- Slušajte, slušajte! Pričajte sa mnom! Ovdje je vruće, vruće mi je - govorila je žena.

U jednom trenutku ona pita je li to opasno, međutim, odgovora nije bilo.

- Veoma je vruće, 32, 41...! Vidim plamen, da, veliki plamen! Srušit ću se! Vrelo je! - uzvikivala je žena. 

U tom trenutku snimak se prekida i ne čuje se više ništa. Čini se da povratak nije dobro funkcionirao. Raketa je gorjela, a s njom je i žena izgorjela živa. Tri dana kasnije, 26. maja 1961. godine, Sovjeti su objavili da se svemirska letjelica vratila na Zemlju. 


Raketa je u potpunosti izgorjela, a ženino tijelo nije pronađeno. O tome se nikada nije pričalo. Do danas ruska vlada poriče da se to ikada dogodilo.

Priča se kako Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina. Kao i u slučaju ove žene, oni i dalje negiraju da su ti ljudi ikada bili u svemiru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.