ZDRAVLJE Zablude koje bez pogovora prihvatamo

Od himalajske soli do crne čokolade: Sve velnes gluposti na koje smo nasjeli

Znamo barem jednu osobu koja se kune da su joj hrana bez glutena, aktivni ugalj ili jabukovo sirće poboljšali kvalitet života

Avaz.ba
26.02.2019 09:48

Zablude o zdravim namirnicama

Foto: Ilustracija

Svi znamo barem jednu osobu koja se kune da su joj hrana bez glutena, aktivni ugalj ili jabukovo sirće poboljšali kvalitet života. 

Štaviše, u želji da liniju dovedemo u red ili se očistimo od toksina, vjerovatno smo i sami probali neke od proizvoda ili dijeta s ove liste.  

Sve je to normalno, ali, nažalost, nije utemeljeno. Mi smo prihvatili priču, neko je zaradio i idemo dalje.

Međutim, dobro je na jednom mjestu kompilirati sve te zablude koje bez pogovora prihvatamo iako ne stoje na naučnim temeljima. 

Da ne bi bilo zabune, uvijek postoji mogućnost da će naučnici jednog dana dokazati da crna čokolada liječi depresiju ili nešto slično, ali sve do tog trenutka, ovo će biti samo gomila neprovjerenih budalaština na koje smo nasjeli.

1. Himalajska so

Iako je neprestano forsiraju kao "zdraviju i/ili hranjiviju alternativu", ne biste trebali bacati novac na himalajsku so jer se u stvarnosti previše ne razlikuje od obične soli koju ste donedavno kupovali.

Činjenica jest da himalajska so sadrži veće količine određenih minerala, ali njihova je količina toliko zanemariva da na to ne treba ni trošiti riječi.

2. Probiotici

Ljudi probiotike konzumiraju za cijeli niz problema i benefita, od probave preko jačanja imuniteta pa sve do borbe protiv depresije. 

Nažalost, koliko god neki htjeli vjerovati u to, nema konkretne potvrde da ćete u ovim slučajevima imati bilo kakve koristi od probiotika.

S druge strane, ne štete vam. Možda vam neće pomoći oko depresije, ali ako vas rastužuje činjenica da imate problema sa sindromom iritabilnog crijeva, postoje istraživanja koja potvrđuju vezu između korištenja probiotika i smanjenja simptoma SIC-a. 

3. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je odlično u salatama. To je ono što niko ne poriče. 

E sad, želite li se riješiti viška kila, žgaravice ili akni, rješenje svojih problema morat ćete pronaći na nekom drugom mjestu.

Ono što bi se moglo dogoditi jest da biste nakon poduže konzumacije jabukovog sirćeta mogli imati oštećenja zubne cakline.

4. Detoksikacija

Detoks u teoriji zvuči kao dobra stvar. Nakrkate se tekućina, čajeva ili prirodnih sokova s aktivnim ugljem i tijelo vam se pročisti od svih štetnih tvari. 

Iako zvuči odlično, ekstremno, ali i učinkovito, vaše tijelo već ima sistem za detoksikaciju - bubrege i jetru. 

Ono na što morate pripaziti jest da jedete i živite zdravo, a za ostalo će se pobrinuti vaš organizam.

5. Aktivni ugalj

Iako ga danas možete pronaći u cijelom nizu različitih proizvoda, aktivni ugalj dobar je, u prvom redu, ako nekim slučajem završite u Hitnoj, a trebate ispumpavanje.

Aktivni ugalj na sebe zaista veže štetne stvari, ali veže i neke korisne. 

Ako uzimate lijekove i konzumirate aktivni ugalj, osjetno ćete umanjiti djelovanje lijeka. Isto tako, zubna pasta s aktivnim ugljenom šteti zubnoj caklini. 

Baš kao i limunska voda koja vam neće očistiti organizam od štetnih tvari, ali će oštetiti vaše zube.

6. Keto dijeta

Keto dijeta je efektna jer radi se o dijeti izuzetno ograničenog unosa ugljikohidrata, nešto bjelančevina i puno masti, bilo iz hrane ili vlastitih zaliha.

Međutim, kao i svaka druga dijeta niskog kalorijskog unosa, ima jednu očitu prednost i gomilu mana, od kojih je najveća ta da tijelo izlažete stresu zbog nedovoljnog unosa hranjivih tvari.

7. Crna čokolada

Mediji barem pet puta godišnje podsjećaju svoje čitaoce na prednosti konzumacije crne čokolade. 

Sudeći prema tim člancima, crna čokolada bolja je za zdravlje od mliječne i to je vremenom postalo opće mjesto i nešto što prihvatamo bez previše pitanja.

Jedini problem je to da istraživanja ne pokazuju tačno to šta mediji tvrde. Naime, postoji veza, ali ne i dokaz da je upravo crna čokolada razlog. 

Dakle, postoji mogućnost da je razlog flavanol, koji pronalazimo u kakaovcu, ali to vrlo lako može biti flavanol koji pronalazimo u čaju, crnom vinu ili bobicama.

Bilo kako bilo, ono što sva ta istraživanja ističu, a mediji uporno odbijaju napisati jest da su potrebna dodatna i daleko detaljnija istraživanja kroz dulji period kako bismo utvrdili je li čokolada "lijek" ili samo nešto što jako volimo.

8. Gluten

Proguglate li gluten, pronaći ćete sve i svašta. Malo je tvari koje su na lošijem glasu od glutena. 

Paralelno s tim, sve je glasnija skupina onih koji tvrde da je ova antiglutenska borba ogromna budalaština i apsolutno gubljenje vremena.

Istinu o štetnosti glutena zapravo je vrlo jednostavno objasniti. Naime, većini ljudi gluten ne smeta i ni na koji im način ne šteti. 

Bitno je naglasiti "većini". Ne svima.

Oni koji pate od celijakije (netolerancija organizma na gluten) ili im proizvodi koji sadrže gluten izazivaju bolove u želucu, povraćanje ili proljev, trebali bi ga izbjegavati. 

U svim drugim slučajevima, izbacivanje glutena iz prehrane neće vam štetiti, ali ni koristiti.  

Komentari

NA VRH