NEVJEROVATNO Dvostruko veći iznos od procjene

Prodat pištolj kojim se ubio čuveni slikar Vinsent van Gog, ovaj iznos ni eksperti nisu prognozirali

Izvršio samoubistvo u Francuskoj 1890. godine, a oružje prodato tek sad na aukciji u Parizu

Srna
19.06.2019 19:44

Pištolj kojim se ubio slavni slikar

Foto: The Irish Times

Pištolj koji se smatra oružjem kojim je čuveni holandski slikar Vinsent van Gog (Vincent van Gogh) izvršio samoubistvo u Francuskoj 1890. godine prodat je na aukciji u Parizu za 130.000 eura. 

Anonimni kupac, koji je telefonom iznio ponudu, kupio je zahrđali revolver, koji nema unutrašnji dio drške, za više od dvostruko veći iznos od vrijednosti koju su procijenili stručnjaci aukcijske kuće "Drout". 

- Radi se o veoma simboličnom predmetu. Činjenica da je to pištolj znači da je to predmet smrti. I ako je Van Gog to što jeste, onda je to zbog njegovog samoubistva, jer je ovaj pištolj bio dio toga - izjavio je aukcionar Gregoar Vejres.

Van Gog je tokom života imao napade psihoze i duboke depresije, a njegova muka često je ispunjavala njegovu umjetnost, bilo da se radi o intenzivno oslikanim autoportretima ili o značajnim radovima kao što su slike "Zvjezdana noć" ili serija slika pod nazivom "Suncokreti". 

Holandski slikar čuven je i po tome što je žiletom odsjekao sebi dio lijevog uha, tokom rasprave s francuskim slikarom Polom Gogenom.

Van Gog je preminuo u 37. godini u blizini Pariza u julu 1890., dva dana nakon što je sebi pucao u grudi.

Komentari

NA VRH