VJEŠTINA Red Bull Art of Motion

Ukrajinac šokirao svijet vratolomijama u turskom "gradu duhova"

Kroz ovaj nastup htjeli smo pokazati identitet grada, udisali smo njegovu atmosferu i postali dio njegovog prirodnog staništa, kazao je Titarenko

A. Čulić
19.08.2019 14:37

Ukrajinac Aleksander Titarenko šokirao je svijet "freerunninga" (slobodnog trčanja) prije dvije godine kada je pobijedio na takmičenju Red Bull Art of Motion. Otad on vještinu parkoura podiže na viši nivo, a to je uradio i posljednjim poduhvatom u svjetski poznatom gradu Halfeti u Turskoj. 

Titarenko je 2017. stigao kao kvalifikant u grčki Santorini, gdje se održavalo Red Bull Art of Motion takmičenje, koje je neslužbeno prvenstvo svijeta u freerunningu. Od totalnog autsajdera, Ukrajinac se prometnuo u pobjednika, pritom postaviviši novi svjetski rekord sa 415 osvojenih bodova u finalu.

- Krenuo sam nadajući se samo da ću se progurati kroz kvalifikacije, a na kraju mi je cijeli svijet čestitao na pobjedi - otkrio je Ukrajinac nakon šokantnog trijumfa.

Dvije godine kasnije ovaj 25-godišnjak dobio je novu priliku da pokaže svoje parkour junaštvo u Halfetiju, malom turskom gradu koji je potopljen 90-tih u okviru projekta održivosti jugoistočne Anadolije. Tada je ispuštena voda iz lokalnih brana i rijeka, a Halfeti je postao „grad duhova“ nakon što se stanovništvo iselilo.

Titarenko je počeo svoje istraživanje Halfetija tako što je iskočio s broda na potopljenu zgradu. Potom se, trčeći kroz napuštene objekte, penjao po zidovima i krovovima, prije nego je nesvakidašnju predstavu završio uspinjanjem na minaret potopljene džamije odakle je skočio u plavu vodu.

- Kroz ovaj nastup htjeli smo pokazati identitet grada, udisali smo njegovu atmosferu i postali dio njegovog prirodnog staništa. To je bio moj cilj u Hafetiju. Oduševljen sam jedinstvenom historijskom strukturom, koja me je uveliko inspirirala. Sretan sam što sam imao priliku doživjeti ovo mjesto na jedan poseban način i proštetati se ulicama kojima zapravo vrlo malo ljudi može pristupiti - kazao je po završetku svog poduhvata Titarenko.

Inače, Ukrajinac će uskoro pokušati odbraniti titulu pobjednika Red Bull Art of Motion takmičenja, koje će se održati 5. oktobra ove godine u italijanskoj Materi.

Komentari

NA VRH