MINUTA

Japanci i Balkanci

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

5.7.2018

Baš su čudni ti Japanci! Božemeoprosti, k'o da nisu s naše planete. Čak i nakon mundijalskih poraza njima je do rintanja i radnih akcija. Eto, izgleda da nemaju pametnijeg posla pa su odlučili detaljno počistiti tribine. Vidi se iz aviona, brižljivo je to i spontano isplanirano.

Prvo su skupili i sistematizirali ispijene plastične pivske čaše i uništene prateće rekvizite, da bi potom temeljito pomeli i uglancali sve što se nehotice poprzni u uobičajenoj navijačkoj euforiji. Pošto su kompletnu tribinu doveli u prihvatljivo higijensko stanje, Japanci će napustiti stadion i nestati u toploj rostovskoj noći...

Istovremeno, ali tamo duboko u betonskoj utrobi modernog stadiona, gdje ne dopiru dnevna svjetlost i GSM signal, japanski su fudbaleri poslije devedeset minuta iscrpljujuće trke po terenu i one nesretne sudijske nadoknade pospremili i vlastitu svlačionicu.

Danas već mnogi s olakšanjem otpuhuju kad pomisle kako nesagledive međunarodne posljedice su mogle uslijediti da je, nebudiprimijenjeno, tokom generalke u mušku prostoriju za presvlačenje i svlačenje zalutala uvijek znatiželjna i dobro raspoložena hrvatska predsjednica KGK, te da ih je, onako istuširane, do grla zakopčane i zadovoljne, zatekla kako na koljenima ribaju ruske podove i glancaju drvene klupe... Kažem vam, japanski je mentalitet neviđeno rijetka biljka koja ne raste na Balkanu!

Prošle su pune četiri godine otkako je bivši ambasador Zemlje izlazećeg sunca u BiH, Hideo Yamazaki se čovjek zove, javno izrazio šokiranost zbog bahatosti bh. političara i njihovog svakodnevnog cestovnog divljanja u crnim službenim limuzinama.

Mada se niko od prozvanih trutova tada nije ni nakašljao, kritika je žestoko odjeknula preko bh. granica. Još da je Hideo „video“ kako se iz službenih vozila u pokretu, potpuno prirodno i spontano, istresa smeće, izbacuje plastična i limena ambalaža, prazne pune pepeljare, ne bi dobronamjerni Japanac do danas sebi došao od spoznaje s kakvim je primitivcima imao posla...


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.