MINUTA

Četiri tezge, a jedan je kadar!

Zna se, narod najbolje zna...

Piše: Bakir Hadžiomerović

22.2.2019

Konačno možemo malo odahnuti i taktički prizemljiti loptu. Iskazanom političkom odgovornošću friško imenovanih delegata u Domu naroda, Federacija BiH dobila je budžet za 2019. godinu. Nije to, vjerujte, bilo ni lako ni jednostavno, ali patriotska su osjećanja (jednako u poziciji kao i opoziciji) kod stranačkih deputata presudila da nesebično žrtvuju njihovo cijenjeno ZA kako bi njima bilo bolje.  

Bez glasova protiv i uz jedan ćafirski suzdržani, zvanično je prekinuta paraliza finansijskih tokova u prosperitetnijem bh. entitetu. Zna se, narod najbolje zna, nema odmora dok traje obnova!

Zato su već od jučer krenule isplate iz federalne hazne po raznim osnovama, a mnogobrojni se korisnici proračunske sadake mirno i dostojanstveno mogu vratiti svojim redovnim aktivnostima - prinudnom besposličarenju, umijeću preživljavanja i rezultatski neizvjesnom (polu)svijetu klađenja.

Međutim, nije baš sve naopako u ovdašnjoj političkoj baruštini. To na djelu dokazuje Aljoša Čampara iz Stranke demokratske akcije, koji je, mašala, stekao i četvrtu tezgu u rekordno kratkom roku. Dotični se kadrovski kapacitet poput hobotnice rastegao od entitetskog ministra unutrašnjih poslova, preko kantonalnog poslanika, putem federalnog delegata, do zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda FBiH.

Nisam posve siguran, ali rekao bih da je još samo Josip Broz posjedovao dovoljno fleksibilnu multipraktik zadnjicu za istovremeno sjedenje na nekoliko različitih stolica. Titovo je vrijeme, kako i dolikuje, prohujalo s demokratijom, a na rad su došli neki novi klinci. Maršalovi pioniri maleni, k'o zelena trava...

Kako zaključismo, vlast i opozicija ovdje dejstvuju bratski i složno, skladno i uravnoteženo. Kad na dnevni red dođu kolektivne finansijske privilegije, glasa se đuture, zajedno, skupa, s obje ruke. Jer, zbilja su rijetke geografije gdje se politički javašluk izdašno nagrađuje. Ko je, onda, u stanju ganjati principijelnost, hazarderski se i dobrovoljno odricati vlastitog luksuza? Uostalom, za ideale ginu budale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.