MINUTA

Pusti šuplju, 'ta će bura!

Valja se hercegovački solidarisati

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

27.2.2019

Nosilo je krovove, prevrtalo džinovske kamione, obaralo višedecenijske borove, lomilo platane i čemprese. Momački je, kažu, zaljuljalo i Stari most. Bura u Mostaru, po nesreći i belaju, privremeno je ujedinila grad na Neretvi. Materijalna šteta dugo će se sanirati, ali ljudskih žrtava, Veležu fala, nije bilo.  

Nelegitimni i nelegalni gradonačelnik ušutio se otkako je vjetrušina demolirala široke kvartove i uske mahale. Jer, Ljubo Bešlić nikome ne podnosi račune za nerad. Uostalom, zamisli samo bruke i sramote teške, braca mili, kad bi se političar njegove fele okolo vadio nakon što je kriza prohujala, a prirodna nevolja razgulila iz Hercegovine.

Umjesto gradonačelnika, pred novinarima se ukazao birokrata s najdužom funkcijom na potezu od Konjica do Čapljine. Predrag Šupljeglav načelnik je, molićulijepo, Gradskog odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo. Nadam se da ponešto nenamjerno nije izostavljeno, jer samo su raritetni trudbenici u stanju preuzeti kompleksni tovar odgovornosti, zanimanja i obaveza na vlastita pleća.

Uglavnom, Šupljeglav je šupljirao kako su višestruki prigovori - prema kojima se niko živ nije javljao na dežurne telefone Civilne zaštite tokom kritičnog dana - jednostavno neutemeljeni. “Operativni centar je organiziran tako da radi osam sati dnevno s obzirom na to da ima dva uposlenika”, rekao je načelnik s najdužom funkcijom na potezu od Konjica do Čapljine. Usput je dobacio novinarima da, glede i unatoč povijesnoj oluji, nije imao “nijedan input s terena”. Gdje je bio, čime se bavio, šta je načelnik uopće radio pa mu je, eto, promaklo nevrijeme, do kraja će ostati nerazjašnjeno.

Na koncu je pozvao Mostarke i Mostarce da se naredne subote pridruže dobrovoljnoj akciji čišćenja gradskih ulica. Ne bi se smjelo, a ni trebalo sumnjati u masovan odziv građana. Valja se hercegovački solidarisati s uposlenicima pet suvišnih komunalnih preduzeća u podijeljenom i zapuštenom gradu. “Pusti šuplju, 'ta će bura!”, poentirao bi Šupljeglav...  

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.