MINUTA

Đeneral Brekenzi

Uz asistenciju bejzbol palice ili skokom na glavu s Nijagarinih vodopada...

Piše: Bakir Hadžiomerović

14.3.2019

Sudijsko je vrijeme za izricanje pravosnažne kazne ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Haška presuda očekuje se naredne sedmice. Istovremeno je iz poznatih velikosrpskih uporišta pokrenuta propagandna mašinerija radi amnestiranja zlodjela počinjenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.  

Prije tri godine, Pretresno vijeće međunarodnog tribunala osudilo je Karadžića na četiri decenije robije zbog rukovođenja i komandovanja udruženim zločinačkim poduhvatom - genocida u Srebrenici, progona, istrebljivanja, ubistava, deportacija, nehumanih djela, terorisanja, protupravnih napada na civile, uzimanja talaca.

Nakon potvrđene optužnice u ljeto 1995., a potom i predugog skrivanja po različitim vukojebinama, suludi doktor Dabić konačno će zapečatiti zločinačku karijeru. Bilo bi poželjno da ga zapadne što brutalnija kaznionica, ali nismo mi te sreće!

Uoči izricanja povijesne presude, kanadski đeneral Luis Mekenzi u beogradskoj štampi tradicionalno je negirao srebrenički genocid, a usput i Karadžićevu te odgovornost njegovih koljača za najstrašnije pokolje. Inače, dotični đeneral od prvih ratnih dana gaji neskrivene simpatije prema četnicima. S njima je, uostalom, aktivno sarađivao i tokom masovnih silovanja Bošnjakinja i Hrvatica u okupiranoj Vogošći pokraj Sarajeva. Mnoge zlostavljane žene svjedočile su Mekenzijevim sirovim strastima. Jednoj od njih četnici su iz naručja oteli bebu kako bi je ucjenjivali.

“Shvatila sam u kakvom sam se položaju nalazila. Zatočena, a odvojena od svoje devetomjesečne bebe. Oboje smo bili bespomoćni i zatočeni. Mislila sam na svog sina i bila sam spremna podnijeti i patnju, i poniženje, i fizičku i duševnu bol samo da bih se sastala s njim. Uz šund muziku iz Srbije, s radija, general je priznao svoju strast, a ja branila svoju zatočenu bebu. Stisnutih zuba, stisnutog srca. To je trajalo, general me je posjetio sedam-osam puta.”

Ako mene pitate, đenerala bi za života trebalo adekvatno nagr(a)diti u vansudskoj nagodbi. Uz asistenciju bejzbol palice ili skokom na glavu s Nijagarinih vodopada, svejedno je!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.