MINUTA

Zuzo moja, Zuzana

Čaputova je, ukratko, žena, majka, advokatica!

Piše: Bakir Hadžiomerović

3.4.2019

Što bi rek'o neprolazni Tomislav Karamarko: Društvo, imamo predsjednicu! Ali, nije Kolinda Grabar-Kitarović tema ove „Minute“. Za pet smo se života naslušali gluparija desničarskih ikona sa kriznog puta od Knina do Blajburga... 

Proljeće je stiglo u naše sumorne krajeve, pa red je, majkamustara, da se posvetimo vedrijim licima, ljepšim događajima, da furamo strogu pozitivu. Konkretno, govorimo o „prostoj duši slovačkoj“ i izboru Zuzane Čaputove za predsjednicu države, nekadašnje članice takozvanog istočnog lagera. Koja se, poznato je, u rahatluku (bez ispaljenog metka, dakle) sporazumno razvela od ČSSR. Da bi se potom sa Česima povezala u velikoj Evropskoj uniji.

Čaputova je, ukratko, žena, majka, advokatica, ali i politička početnica. Na veliku pozornicu izlazi poslije brutalnog ubistva slovačkog novinara Jana Kučiaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove. Zvuči poznato, likvidirali su zbog istraživačkih tekstova o povezanosti slovačkih nacionalista sa korupcijom i kriminalom!

„To ubistvo bilo je presudno. Odlučila sam se boriti za bolju Slovačku“, rekla je samouvjereno, prije nego što će u kanal poslati iskusnog protukandidata iz desničarske vladajuće koalicije. Ohrabrujuće, poželjno, ljekovito, međutim, prilično neprimjenjivo na Balkan!

Pokušajte, uostalom, zamisliti ovdašnje vladajuće krkane kako se bore protiv korupcije, raspetljavaju neriješena ubistva, osuđuju zločine i govor mržnje, striktno provode zakone, zalažu se za prava LGBT osoba... To je realno taman koliko i Milorada Dodika zateći na kljukuši kod Sebilja, Dragana Čovića u Kući cvijeća, a Željka Komšića na misi u Međugorju. Bakira Izetbegovića nećemo ni spominjati. Ima čovjek prečeg posla.

Po kućama popravlja kamere koje su obatalili njegovi posilni...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.