MINUTA

Divno nam je ovdje...

Svojevrsnim državnim udarom BiH je (samo)izolirana iz Skupštine Vijeća Evrope

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

18.4.2019

Poslije pet mjeseci dosljednog nerada i udarničke proizvodnje nereda, zastupnici Državnog parlamenta nakratko su posjetili svoja radna mjesta, preslušali nijemu himnu Bosne i Hercegovine, a potom kolektivno napustili sterilnu salu na Marindvoru. „Imamo kvorum za rad, ali nemamo kapacitet za odlučivanje“, konstatirala je predsjedavajuća Borjana Krišto i naredila razlaz. Sjednicu su ignorirali klimoglavci Milorada Dodika te Krištin zamjenik, višestruki funkcioner u pokušaju Denis Zvizdić.

Kritično je uznapredovala upala vitalnih organa države! Situacija jeste teška, ali valjda nećete riknuti, nezainteresirano dijagnosticira aktuelno bh. stanje međunarodni birokratski aparat na čelu sa Valentinom Inzkom. Destruktivnost lokalnih političara te drski javašluk stranih namjesnika prekucali su granicu razumne podnošljivosti. Ljudi moji, skakavci će nas dokusuriti!

I dok, tako, pouzdano dangube u međusobnom nadmudrivanju, izabrani zastupnici, delegati, predsjednici, redovno se namiruju iz budžetske hazne. Nehigijenska je rabota i prisjećati se lažnih predizbornih obećanja, ubleha o stotinama hiljada zaposlenih, građevinskih poduhvata, autoputeva, reformskih agendi, EU integracija... Nažalost, još samo nepopravljivi optimisti vjeruju u uspješan oporavak hronično zapuštene geografije od Une do Drine, od Save do mora.

Svojevrsnim državnim udarom BiH je (samo)izolirana iz Skupštine Vijeća Evrope, rijetko relevantne institucije gdje se ne osjećamo k'o krme u Teheranu. Po običaju, bio je to zgodan povod za naknadno pametovanje i štancanje beskorisnih stranačkih saopštenja iz štabova najvažnijih aktera odmrznutog konflikta. Ako mene pitate, znatno primjereniji odgovor predstavljali bi protesti multietničkog karaktera. Jer, u demokratskim društvima, tamo gdje egzistiraju čestita opozicija, nekorumpirana radnička klasa, poštena inteligencija, slobodni mediji i građani, loša vlast ruši se na izborima ili na ulici. Izbore su, znamo, brutalno pokrali, a od ulice očigledno nema ništa.

Ratna pjesma sarajevskog benda „Protest“ kaže: Divno nam je ovdje, nikom nije ovako, od sreće BiH ja, svakog dana plak'o.

Taman tako!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.