MINUTA

Ružičasta „beiha“...

Turobna depresija na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni sigurno će potrajati

Piše: Bakir Hadžiomerović

20.5.2019

Kada se rukovodite isključivo virtualnim marketingom režimskih medija, Bosna i Hercegovina ispadne čudo od države. Međutim, paralelni internetski svijet drastično se razlikuje od dunjalučke stvarnosti. Ne bilo vam zapovjeđeno, bacite pogled na sponzorirane videoprezentacije neprevaziđenih građevinskih poduhvata na famoznom Koridoru 5C. Izbliza doživite laž začinjenu nepostojećim mostovima, neprobijenim tunelima, imaginarnim vijaduktima...  

Oprez je svakako poželjan! Ne preporučuje se pretjerana konzumacija „ružičaste beiha“, jer dokazano ugrožava ljudsko zdravlje, uzrokuje impotenciju i psihičku ovisnost.

Kako rekosmo, stanje na terenu potpuno je drugačije! Duže od pola godine nemamo ni državnu ni federalnu vlast. Situacija je identična i u nekim kantonima. Eto, ovih dana formalizira se kakva-takva buduća koalicija. Nakon Demokratske fronte Željka Komšića, Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića prihvatio je očajnički poziv Bakira Izetbegovića za ulazak u bokserski ring. Milorad Dodik i Dragan Čović, u rukavicama, događaje posmatraju sa strane. Ne zamaraju se izborom bošnjačkih sparing partnera. Zato ispod pasa udaraju koga (su)stignu. Ruše državu, sprečavaju NATO integracije, ucjenjuju, opstruiraju, proizvode afere. I zajednički prodaju (gustu) maglu.

Po običaju, Dodikovi su mediji nastavili sa propagandnim širenjem mržnje. Najnovija izmišljotina iz gebelsovske kuhinje, dakle, glasi: „Trojni udar na Srpsku!“ Mada bi, umjesto o trojnom, primjerenije bilo govoriti o moždanom udaru autora tragikomične krilatice, već sada je izvjesno kako će izgledati eventualna saradnja sa odanim poslušnicima pobješnjelog vođe iz Laktaša. Da zaključimo, akutno stanje je složeno, sa tendencijom daljnjeg usložnjavanja.

Turobna depresija na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni sigurno će potrajati. Nadajmo se da su toga svjesni i dobronamjerni stranci. Prije svih Nijemci, Britanci, Amerikanci... Lišena konkretnog angažmana velikih svjetskih sila, ova zemlja propada k'o kauč. Zato je neobično važno da se konačno probude. Budimo realni, tražimo nemoguće!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.