MINUTA

Kardinal, Andrić i higijena

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

22.5.2019

U duhovnom dnevniku „Znakovi pored puta“ bosanskohercegovački nobelovac maestralno opisuje nacionaliste. „Kad god sam i gdje god sam naišao na ljude koji su pokazivali suviše razvijenu brigu za nacionalni ponos i opći interes ili pretjeranu osjetljivost za ličnu čast i dostojanstvo, uvijek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ograničen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu, kratkovidnu sebičnost.“  

Zapis Ive Andrića još uvijek odjekuje lokalnim geografijama. Naprosto, takva je ovdje gradnja! Utemeljena na memoriji mržnje, Bosna i Hercegovina kuća je na klizištu. Srećom, veliki pisac u amanet je ostavio dovoljno mudrosti za ljekovito promišljanje. Minijatura o nacionalistima iz proklete avlije neprevaziđeni je majstorluk!

U jučerašnjem „Avazu“ vrhbosanski nadbiskup prognozira: „Ako bude pameti, neće biti rata!“ Prizivajući međunacionalni dijalog, kardinal Vinko Puljić je osudio, kako veli, učestalo zveckanje oružjem - od regrutacije rezervista do prizivanja zloglasnih simbola na ratnim uniformama. Za aktuelno (ne)stanje zaslužne su posvađane političke elite. Kojima očigledno nedostaje poželjne pameti. „Vrlo sam žalostan kada čujem kako se neki kunu da vole ovu zemlju, ali ne vole njezine ljude. Toliko se kunu da vole ovu zemlju, a gdje god mogu, potkradaju je.“

Je li uopšte moguće podvući crtu i sravniti cehove kvazipatriotskog nacionalizma? Može li se takozvana dodana vrijednost izmjeriti hacijendama po Poljinama kod Sarajeva, rijekom Radoboljom i okućnicom u mostarskim Barama, zemljišnoknjižnim izvatkom na imanju Bakinci kod Laktaša te brojnim drugim privatnim odredištima kriminaliziranih stranačkih termita? Kako, uostalom, objasniti porijeklo gotovinskih crkavica ovdašnjih uglednika, ušuškanih po tajnim štekovima i offshore računima?

Tragično je previsoka cijena koju solidarno plaćamo valjajući se gotovo cijele tri decenije u smrdljivom šovinizmu. Međutim, ni po jada u tome, jer ovdašnje se političke sjecikese nikad neće umoriti. I odlučiti da im je fakat dosta.

Zato je važno utvrditi Andrićevo, a djelomično i kardinalovo gradivo. Ako ništa, radi mentalne higijene.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.