MINUTA

Između krajnika

Autoritetom vladarice Pantovčaka preporučuje da ga barem pokušamo razumjeti

Bakir Hadžiomerović. Avaz

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

15.8.2019

Izborna je Utrka čudesna! U izuzetnim slučajevima otkriva najniže strasti i potisnute mržnje. Ponekad nedjeljom, isključivo na domovinskim obljetnicama, završi čak i javnim prikazivanjem upaljenih krajnika. Što je razina vlasti viša, to je i nivo borbene igrice zahtjevniji. Kao na konzoli “play stationa”, broj osvojenih bodova direktno je proporcionalan izgovorenim idiotlucima.

Evo, naprimjer, tako stoje stvari sa predstojećim velikim takmičenjem u susjednoj Republici Hrvatskoj. Ganjajući drugi mandat, aktuelna predsjednica definitivno je prekucala dozvoljeni limit. Govorilo se, priznajem, na ovom mjestu i ranije o bespućima povijesne nesvijesti Kolinde Grabar-Kitarović, kad ono, međutim, dotičnoj gospoji i njezinom raskošnom populizmu nedopustivo često polazi za jezikom da preskoči granice civiliziranog ponašanja. 

Nedavno smo tako iz rigidne profašističke tiskovine saznali da se k'o škobalj upecala na koljača pod imenom Ante, prezime mu znate.

“Svi smo mi ljudi, nitko od nas ne može prvi baciti kamen, ali Ante Pavelić učinio je neke fatalne pogreške. Mi možemo danas raspravljati o tome zašto je to učinio, je li morao ili nije morao, ali to neće promijeniti činjenicu da jest to učinio, ni osjećaje ljudi koji su se osjetili prevarenima i izdanima.”

Da rezimiramo! KGK, naime, smatra da je ustaški poglavnik, poput, valjda, svakog prosječnog ovozemaljskog griješnika, u principu, samo čovjek, ljudsko stvorenje s neželjenim manama i poželjnim vrlinama. Stoga autoritetom vladarice Pantovčaka preporučuje da ga barem pokušamo razumjeti, a ne unaprijed razapinjati na križ i barbarski kamenovati. 

Možda su, dvoumi se predsjednica, tajanstvene sile primorale Pavelića iz Bradine da, štajaznam, kroz dimnjake koncentracionih logora protjera nekoliko desetina hiljada nedužnih insana. Dobro insana, nego Roma, Jevreja, Srba, Bošnjaka, Hrvata... Poglavito antifašista, tradicionalnih protivnika NDH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.