MINUTA

Grijeh „Herceg-Bojne“

Prisjetimo se nekih izjava predsjednika Tuđmana...

Piše: Bakir Hadžiomerović

30.8.2019

Ponovo je na potezu od Mostara do Gruda u režiji Središnjice HDZ-a svečano obilježena godišnjica pokojne „Herceg-Bosne“. Veličanju presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata pridružilo se i staro i mlado. Bilesi i nepravedno zapostavljeni Šoljić Vlado.  

Podsjećamo, Haški tribunal osudio je hercegbosansku rukovodeću šestorku na 111 godina strogog zatvora. Osim toga, izvan razumne sumnje dokazana je i zločinačko-uzepeovska odgovornost Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka, općenito, političkog i vojnog vrha susjedne Republike Hrvatske, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.  

S obzirom na to da je nabrijanim HDZ-ovcima odavno postalo besmisleno argumentirano ukazivati na bosanskohercegovački grijeh „Herceg-Bojne“, prisjetimo se ovim povodom nekih izjava predsjednika Tuđmana gdje se najavljuje, planira i provodi podjela BiH, oružana okupacija bh. teritorija te stvaranje fantomske „Banovine Hrvatske“.

“Ili takva Bosna koja će osigurati i interese hrvatskog naroda, ili molim – podjela! S time da sam ja rekao: jedan dio Srbiji, jedan dio Hrvatskoj, a može ostati i muslimanska državica u sredini, ona povijesna zemljica Bosna koja onda ne bi imala mogućnosti da ima ambicije stvaranja neke velike islamske države u Europi”.

„Nije nam isto da li će granica hrvatske države biti Jajce sa Travnikom ili samo sa Novim Travnikom, Vitez, Busovača… Sa cjelovitom Bosnom mi bismo izgubili Bosnu u potpunosti – čitava Bosna bila bi protiv nas. Ali, na ovaj način mi ćemo imati granice hrvatske države kakve možda nikada u povijesti nismo imali.”

„Sada moramo osigurati granice Hrvatske, te buduće granice hrvatske države u BiH! To je posebna povijesna zadaća hrvatske države, Hrvatske vojske, nešto što ne smijemo propustiti.“

“BiH su izmislili komunisti, čak su Muslimane proglasili nacijom. Nemojmo se igrati. Treba stvarati državu Herceg-Bosnu.“

Toliko, dakle, o bespućima povijesne zbiljnosti hercegbosanske politike. Čega se pametan stidi, time se budala ponosi. Zna to valjda i Božo Ljubić. Razumljivo, ukoliko je pametan.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.