KOLUMNE

Mešin džoker

LIČNOST DANA Edin Višća

A. S.

14.6.2015

Čekao je i dočekao svojih pet minuta. U možda najvažnijoj utakmici za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, u kvalifikacijama u borbi za Euro, Edin Višća je odigrao maestralno i "Zmajeve" ponovo vratio u igru za plasman u Francusku.

S njegova dva gola u duelu protiv Izraela (3:1), prvim u A timu u nekim kvalifikacijama (dao je i dva gola za A tim u prijateljskoj utakmici protiv U-21 BiH), Višća je samo stavio šlag na tortu na sjajnu sezonu koju je imao u dresu istanbulskog Bašakšehira. Oba gola protiv Izraela jednako su važna, ali onaj prvi, u trenutku kada su navijači na Bilinom polju zanijemili nakon šokantnog gola gostiju, poseban je na svoj način.

Višća je tako golovima protiv Izraela trasirao put prema važnoj pobjedi u borbi za prvi nastup BiH na Evropskom prvenstvu. Uz sve to Edin se u jednu ruku pokazao i kao džoker selektora Mehmeda Baždarevića, s obzirom na to da smo već navikli da golove za naš tim postižu Edin Džeko ili Vedad Ibišević.

Rođen je 17. februara 1990. u Olovu, a omladinsku karijeru počeo je graditi u Budućnosti iz Banovića, iz koje je 2009. godine prešao u Željezničar. Višća je igrao i za U-21 selekciju, a za A tim debitirao je 10. decembra 2010. protiv Poljske. U Bašakšehir je stigao iz Željezničara, koji je za njegov transfer inkasirao 400.000 eura.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.