KOLUMNE

Ima li krize?

Ličnost dana Fadil Novalić

M. Aš.

17.6.2015

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, ne prestaje pristajati na muku građanima ovog entiteta koje more brige za puko preživljavanje. Dok se federalna vlast SDA, HDZ-a BiH i DF-a raspala prije nego što se uopće i sastala, Novalić tvrdi da "nema krize u Vladi FBiH". To je valjda razlog što je premijer jučer izbjegao i suočenje s poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji su tražili od njega da položi račun i pokaže ima li podršku ili ne. 

No, ovakve Novalićeve izjave i ignoriranje Parlamenta FBiH pokazuju da ili ne zna gdje živi, što je manje vjerovatno, jer se radi o dojučerašnjem uspješnom privredniku, ili pak, što je bliže istini, ne želi da vidi da propada tlo, pardon, fotelja na kojoj sjedi. 

Poslanici Parlamenta FBiH jučer su glasno i osnovano tražili njegovu ostavku. Da je ovdje normalna evropska demokratija, Novalić bi je sam već podnio i na vrijeme shvatio da možda on drži ključ za početak rješavanja krize u Federaciji, ali je fotelja, čini se, prirasla srcu. 

Fadil Novalić rođen je 25. septembra 1959. godine u Gradačcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio j eu rodnom gradu, a na Mašinskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1983. Oženjen je i otac tri kćerke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.