KOLUMNE

Glas obespravljenih

Ličnost dana Papa Franjo

E. T.

27.9.2015

Prilikom posjete Sjedinjenim Američkim Državama Papa Franjo, poglavar Katoličke crkve, održao je govore u američkom Kongresu i Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, gdje je govorio u ime svih obespravljenih i skrenuo pažnju na probleme čovječanstva, od globalnog zagrijavanja do aktuelne izbjegličke krize koja potresa Stari kontinent.

Papa Franjo je po ko zna koji put pokazao svoju ljudskost, a on i ne zna drugačije! Svoju skromnost iskazao je i odlukom da ruča s beskućnicima.

Govorio je i o sve dubljem jazu između bogatih i siromašnih te pozvao svijet na ujedinjenost. Univerzalnim porukama i konkretnim zahtjevima Papa je otvorio generalnu debatu i zadao domaću zadaću kojom će se morati pozabaviti svi šefovi država članica svjetske organizacije.  

Svojim govorima udario je kritički šamar onima koji su prouzrokovali patnje ljudi koji bježe od ratnih razaranja, koji moraju ostaviti svoje domove u potrazi za sigurnošću i spasom na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, istakavši da je ova ljudska patnja rezultat nekoordinirane političke intervencije međunarodne zajednice.

Papa Franjo je rođen u Buenos Airesu 17. decembra 1936. kao Horhe Mario Bergoljo (Jorge Bergoglio). On je 266. poglavar Katoličke crkve. Za Papu je izabran 13. marta 2013. godine, poslije Benedikta XVI.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.