LIČNOST DANA

Kruna karijere

Kovač: Porijeklom iz Livna

N. C.

14.4.2018

Niko Kovač preuzet će Bajern na kraju ove sezone, objavio je jučer Hasan Salihamidžić, sportski direktor Bajerna.  

Dugo je njemački šampion bio u potrazi za nasljednikom uspješnog Jupa Hejnkesa (Jupp Heynkes), koji odlazi u zasluženu penziju. Spominjalo se desetak trenera, ali Bavarci su se na kraju odlučili za „svog čovjeka“.

Kovač, bivši hrvatski reprezentativac i selektor, igrao je za Bajern dvije sezone prije 15 godina. Kao fudbaler je izgradio respektabilnu karijeru igrajući za nekoliko bundesligaša.

Kao trener, međutim, nema značajnih uspjeha. Školovao se u Salcburgu i brzo preko mlade došao do seniorske reprezentacije Hrvatske. Odveo je „Vatrene“ na Svjetsko prvenstvo u 2014. godine, pa potom nije uspio proći grupu u Brazilu. U narednom ciklusu kvalifikacija smijenjen je nakon dvije utakmice.

Novi posao našao je u Frankfurtu i već u drugoj sezoni klub kojem se predviđala borba za opstanak doveo je do evropskih pozicija. Vijest o njegovom prelasku u Bajern je iznenađeni Ajntraht dočekao na petom mjestu njemačkog prvenstva.

Mladom treneru će vođenje Bajerna predstavljati krunu i izazov karijere. Niko Kovač rođen je 15. oktobra 1971. godine u Berlinu, u porodici koja se u Njemačku doselila iz Livna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.