LIČNOST DANA

Hrabra nobelovka

Javno progovorila o strahotama koje proživljavaju žene koje zarobe džihadisti

Murad: Ambasadorica dobre volje

Piše: A. S.

12.12.2018

Nadija Murad dobila je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir zbog uporne borbe protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu. Nagradu dijeli sa dr. Denisom Mukvegom (Mukwege) iz Konga.  

Murad, pripadnica jezidske manjine iz Iraka, na vlastitoj je koži osjetila sve strahote seksualnog nasilja kada su je 2014. godine zarobili pripadnici ISIL-a. Jedna je od 3.000 žena i djevojčica koje su teroristi silovali i na druge načine zlostavljali, ali je, za razliku od mnogih, uspjela pobjeći nakon tri mjeseca zatočeništva.

Hrabra djevojka nije se povukla u izolaciju, već je počela javno govoriti o strahotama koje proživljavaju žene na teritorijama koje su okupirali džihadisti. Od 2015. živi u Njemačkoj. Već naredne godine pokrenula je udruženje „Nadijina inicijativa“, koje se zalaže za žrtve genocida i seksualnog nasilja. Imenovana je i za ambasadoricu dobre volje za dostojanstvo žrtava trgovine ljudima pri UN-u.

Prošle godine svoju životnu priču objavila je u memoarima „Posljednja djevojka“, što ju je na kraju i dovelo do Nobelove nagrade za mir. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.