LIČNOST DANA

Heroina naroda

Olbrajt: Nekad najutjecajnija žena svijeta

Piše: Fu. M.

13.6.2019

Bivšu američku državnu tajnicu Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) jučer je Ordenom slobode odlikovao predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci). 

Gostoprimstvo koje je kosovski narod ukazao bivšoj političarki i nekad jednoj od najutjecajnijih žena svijeta, prisustvujući ceremoniji dodjele priznanja, najbolje pokazuje koliko je ona učinila ne samo za slobodu Kosova nego za stabilnost cijelog regiona.  

Na ceremoniji u centru Prištine izjavila je da je danas Kosovo nezavisna država i da zaslužuje da ga svi kao takvog priznaju. Narodu još podijeljenog Kosova čestitala je 20 godina slobode, a time još jednom poslala poruku da i aktuelna američka administracija podržava prosperitet cijelog zapadnog Balkana. Kosovski predsjednik, ali i mnogi Albanci prozvali su je heroinom naroda.

Kosovo, ali i cijeli region, nikad ne smije zaboraviti sve napore koje je Olbrajt učinila za mir i stabilnost, a ponajviše za zaustavljanje sukoba koji su tokom njene političke karijere, na našim prostorima često bili u fokusu svjetske diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.