LIČNOST DANA Medlin Olbrajt

Heroina naroda

Fu. M.
13.06.2019 06:30

Olbrajt: Nekad najutjecajnija žena svijeta

Bivšu američku državnu tajnicu Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) jučer je Ordenom slobode odlikovao predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci). 

Gostoprimstvo koje je kosovski narod ukazao bivšoj političarki i nekad jednoj od najutjecajnijih žena svijeta, prisustvujući ceremoniji dodjele priznanja, najbolje pokazuje koliko je ona učinila ne samo za slobodu Kosova nego za stabilnost cijelog regiona.  

Na ceremoniji u centru Prištine izjavila je da je danas Kosovo nezavisna država i da zaslužuje da ga svi kao takvog priznaju. Narodu još podijeljenog Kosova čestitala je 20 godina slobode, a time još jednom poslala poruku da i aktuelna američka administracija podržava prosperitet cijelog zapadnog Balkana. Kosovski predsjednik, ali i mnogi Albanci prozvali su je heroinom naroda.

Kosovo, ali i cijeli region, nikad ne smije zaboraviti sve napore koje je Olbrajt učinila za mir i stabilnost, a ponajviše za zaustavljanje sukoba koji su tokom njene političke karijere, na našim prostorima često bili u fokusu svjetske diplomatije.

Komentari

NA VRH