LIČNOST DANA

Samir Beharić: Kreator boljeg bh. društva

O fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“ govorio na američkim univerzitetima

E. C.
30.11.2019 06:43

Beharić: Mnogo uradio za rodni grad Jajce

Foto: Avaz

Dugogodišnji studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić početkom septembra počeo je raditi u američkom Kongresu u okviru prestižnog programa stažiranja „Lantos“.

Svoja iskustva o segregaciji u Jajcu, odnosno o fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“, prenio je proteklih dana i studentima na univerzitetima „Howard“ u Vašingtonu i „George Mason“ u Virdžiniji.

Govorio je i o obrazovanju i kritičkoj svijesti studenata, univerzitetu kao svjetioniku kritičke misli, studiranju u inozemstvu, „odlivu mozgova“, kao i o NVO aktivizmu.

Tokom studiranja u BiH, Samir je bio uključen u skoro sve društvene procese. Bez dlake na jeziku, sasvim otvoreno je ukazivao na brojne probleme s kojima su se susretali sarajevski studenti. Za rodni grad Jajce dosta toga je uradio, pa je tako postao i advokat za srednjoškolce koje tamošnje vlasti pokušaju iscjepkati po etničkoj osnovi.

Naprosto je iskreni borac koji je ne posustaje u kreiranju boljeg bh. društva.

Samir Beharić ima 27 godina. Nakon završetka gimnazije u Jajcu, diplomske i postdiplomske studije pohađao je u Sarajevu, Beču, Lajpcigu, Rimu, Istanbulu i Berlinu. 

NA VRH