USPJESI

Bosanac u američkom Kongresu

Svoj rad u Kongresu posvetit će transatlantskoj saradnji SAD i evropskih zemalja, s posebnim naglaskom na BiH

Beharić u posjeti uredu članice Kongresa Aleksandrije Okasio-Kortez. Avaz

Piše: S. MUHIĆ

12.9.2019

Samir Beharić, 27-godišnjak iz Jajca, izabran je među četiri mlade osobe iz Evrope i SAD da u okviru prestižnog Lantos programa stažira u Kongresu SAD. Beharić će, nakon što je diplomirao i magistrirao na više unverziteta u Evropskoj uniji, do kraja godine raditi u Vašingtonu pri Komisiji za sigurnost i saradnju u Evropi, poznatoj i kao Američka helsinška komisija, sastavljenoj od 18 kongresmena.


Nekoliko decenija

- Ova je komisija tijelo vlade SAD koje od 1975. godine radi na polju zaštite i promocije ljudskih prava, demokratije i vojne saradnje u 57 država članica OSCE-a. Ovo je velika čast i sjajna prilika da na Kapitol Hilu mogu učiti od američkih diplomata od kojih pojedini ovaj posao rade već nekoliko decenija – kazao je Beharić. 

Kako nam je rekao, Beharić će svoj rad u Kongresu posvetiti transatlantskoj saradnji SAD i evropskih zemalja, s posebnim naglaskom na BiH i borbu protiv etničke segregacije u obrazovanju.

Program stažiranja

- Trudit ću se da svoju zemlju, BiH predstavim na što bolji način. Prošle sedmice posjetio sam ured članice Kongresa Aleksandrije Okasio-Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez) iz Njujorka. Ove sedmice sa službenicima Komisije pripremam dva saslušanja u Kongresu, jedno vezano uz odnose između SAD i Evropske unije, a drugo o zloupotrebi Interpola. Krajem sedmice u posjetu nam dolazi grupa mladih političara i političarki iz BiH, te se posebno radujem susretu s njima – rekao je Beharić. 

Program stažiranja nosi ime po pokojnom kongresmenu Tomu Lantosu, borcu za ljudska prava i dokazanom prijatelju BiH. Tokom agresije na BiH snažno se zalagao za ukidanje embarga na oružje i uvođenje sankcija Srbiji. Godine 2005. sponzorirao je rezoluciju Kongresa kojom se potvrđuje genocid u Srebrenici. Preminuo je 2008. kao kongresmen koji je zastupao demokrate iz Kalifornije.

Magistarski studij u Lajpcigu i Beču

Beharić trenutno završava magistarski studij na Univerzitetu u Beču i Univerzitetu u Lajpcigu. Od srednje škole bori se za prava mladih u BiH. Stipendista je Fondacije “Konrad Adenauer” , državni predstavnik BiH pri Alumni asocijaciji zapadnog Balkana i dobitnik nagrade “Max van der Stoel” za borbu protiv „dvije škole pod jednim krovom“.


Program stažiranja nosi ime po pokojnom kongresmenu Tomu Lantosu. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.