LIČNOST DANA

Nikola Prce: Majstor i u četrdesetoj

Iskusni bek u premijernom nastupu naše rukometne selekcije na evropskim prvenstvima, protiv Norveške zabio sedam golova

Prce: Sjajan i u četvrtoj deceniji. Avaz

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

12.1.2020

Jedan od najiskusnijih, ali i najboljih rukometaša koje je Bosna i Hercegovina imala u svojoj historiji jeste, bez ikakve dileme, Nikola Prce. 

Iskusni bek svoju je klasu po ko zna koji put pokazao u premijernom nastupu naše rukometne selekcije na evropskim prvenstvima, protiv Norveške zabio sedam golova, od čega čak šest u prvom poluvremenu, i u 39. godini života pokazao da je i dalje vrhunski rukometaš.

Pola sata igre protiv jednog od favorita za najveći plasman, Norveške, Prce je izluđivao mlađe protivnike svojim majstorijama.

Kada je u pitanju reprezentacija, Prce nije znao reći „ne“. Uvijek se odazivao selektorima. I ono što je bitnije, na svakom susretu bio je sjajan.

Nezaboravan detalj u velikoj karijeri je i osvajanje EHF kupa s Pik Segedom, što je bio i jedini evropski trofej za ovaj tim u historiji, nakon čega je Prce doživio ovacije otprilike 20 hiljada fanova u Poljskoj.

Svoju prvu utakmicu u najdražem dresu odigrao je davne 2006. godine protiv Nizozemske, a u 109 utakmica odigranih za BiH postigao je 409 golova, što ga čini drugim najboljim strijelcem u historiji "Zmajeva".

U svojoj bogatoj karijeri nastupao je, između ostalog, za Ademar Leon, Pik Seged, Izviđač, Bregenz, Badel 1862 Zagreb, El-Sad, a trenutno je u KH BESA FamGas.

Rođen je 31. avgusta 1980. u Čapljini. Godine 2014. dobio je nagradu za najboljeg sportistu u BiH.

Tu nagradu nazvao je i svojim najvećim uspjehom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.