LIČNOST DANA

Stjepan Mesić: Prijatelj BiH

Kao zagovornik međusobnog uvažavanja, Mesić je uvijek bio spreman prvi pružiti ruku

Mesić: Rješenja problema Hrvati trebaju tražiti u Sarajevu. Avaz

Piše: A. J./ Avaz.ba

23.1.2020

Bosna i Hercegovina je domovina Hrvata koji u njoj žive, a Sarajevo je njihov glavni grad, u kojem moraju tražiti rješenja za svoje probleme. 

Ponovio je to u razgovoru za „Avaz“ nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, kazavši da se za to borio i za vrijeme svoja dva mandata na čelu susjedne države, zbog čega su ga mnogi i mrzili.

Ni danas nije odustao od svojih stavova, jer je odavno prepoznao važnost međusobnog uvažavanja i poštivanja teritorijalnog integriteta država na Balkanu.

Svojom odgovornom politikom dok je bio na čelu Hrvatske, odnosi sa BiH bili su na dosta visokom nivou i prijateljski. To se ne može reći za posljednjih nekoliko godina, kada su poljuljani zbog, u najmanju ruku, nesmotrenih izjava donedavne predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

Mesić je još jednom istakao da je interes obje države da međusobno sarađuju u svim oblastima, jer samo tako mogu napredovati. Zagovornik zajedništva, a ne podjela, Mesić je uvijek bio spreman prvi pružiti ruku, što Bosanci i Hercegovci znaju cijeniti.

Eh, da nam je više takvih političara u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.