RACIJE U VIŠE ZEMALJA

Uhapšeno 37 članova bande sa zapadnog Balkana

Ova međunarodna potraga prati složenu istragu koju vodi Hrvatsko glavno ravnateljstvo policije u okviru Operativne radne skupine ‘Balkanski kartel’

Tokom akcije hapšenja. Europol

A. O.

prije 2 dana

Međunarodna operacija za provođenje zakona koju koordinira Europol dovela je do hapšenja 37 članova vrlo nasilne kriminalne grupa sa zapadnog Balkana. Predvođena državljaninom Bosne i Hercegovine, ova moćna kriminalna grupa uglavnom je bila uključena u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope.

Dana 24. maja, istovremeno je izvršen niz racija širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke protiv pripadnika ove bande. Ove akcije koordinirane su sa komandnog mjesta u Zagrebu, Hrvatska, uz podršku službenika Europola raspoređenih na terenu.


Tokom istrage uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući i vođu bande – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg Europol smatra visokovrijednom metom i koji trenutno služi 4 godine zatvora u Italiji. 

Davao upustva 

Od ovih 37 osumnjičenih, njih 15 je uhapšeno kao rezultat dana akcije ove sedmice.

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je ovaj pojedinac nastavio da orkestrira kriminalne aktivnosti svoje bande iz svoje zatvorske ćelije. Odatle se vjeruje da je redovno davao naređenja i uputstva svojim podređenima o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Pretresene prostorije tokom dana akcije uključuju zatvorsku ćeliju u Belgiji, garažu u Holandiji koja je korištena za skladištenje kokaina, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u kojima su držani droga, vatreno oružje i eksploziv.

Rezultati kriminalističke istrage (hapšenja i zaplijene):

37 hapšenja

148 000 eura u gotovini

18 komada vatrenog oružja, uključujući 2 mitraljeza i 2 512 komada municije

500 grama TNT-a sa daljinskim detonatorima

Preko 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, 3 kilograma amfetamina, 7 kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša

Uniforme za provođenje zakona

Lažna dokumenta

Organi koji učestvuju:

Austrija: Kriminalistička obavještajna služba Austrija (Bundeskriminalamt)

Belgija: Savezna sudska policija Antwerpen

Bosna i Hercegovina: Federalna policija - Odjel za borbu protiv zloupotrebe droga Sarajevo

Hrvatska: Opća uprava policije (Odjel za borbu protiv droga) i Policijska uprava Zagrebačke županije i Državno odvjetništvo - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala

Njemačka: ZKA - Carinski istražni ured Minhen

Holandija: Policija Roterdama

Slovenija: Uprava kriminalističke policije (Odjel za nedozvoljene droge u okviru Odjeljenja za organizirani kriminal) i Uprava policije Ljubljana

Sjedinjene Američke Države: US DEA Ured Zagreb

Europol: Jedinica za droge

Operativna radna grupa "Balkanski kartel"

Ova međunarodna potraga prati složenu istragu koju vodi Hrvatsko glavno ravnateljstvo policije u okviru Operativne radne skupine ‘Balkanski kartel’.

Razvoj obavještajnih podataka koji je sproveo Europol nakon nedavnog uklanjanja tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Encrochat, Sky ECC i ANOM – otkrila je prevalenciju balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi odgovorio na ovu prijetnju, Europol je osnovao Operativnu radnu grupu Balkanski kartel, koja okuplja istražitelje iz cijele Evrope i svijeta kako bi efikasno ciljali prijetnju koja dolazi iz ovog regiona.

Pored rušenja ove mreže, rad koji je obavljen u okviru ove Operativne grupe nedavno je doveo do rasformiranja najveće organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana u Srbiji.

Dalji rezultati se mogu očekivati ​​kako se rad Operativne radne grupe nastavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.