LIČNOST DANA

Roberto Manćini: Zbogom, katenačo

Italijani u drugom poluvremenu „rasuli“ Tursku i pobijedili s 3:0

Manćini: Kreator golgeterske taktike. Arhiv

Piše: E. Sk.

13.6.2021

Decenijama je stil igre fudbalske reprezentacije Italije baziran na odbranu, popularni katenaćo, ali kako godine prolaze, „Azuri“ su sve moćnija i dominantnija napadačka fudbalska sila. Pokazalo se to i na otvorenju 16. izdanja Evropskog prvenstva u Rimu, gdje su Italijani u drugom poluvremenu „rasuli“ Tursku i pobijedili s 3:0.

Svako ko je i krajičkom oka gledao utakmicu bio je uvjeren u pobjedu Italije, koja je od početka krenula silovito, agresivno i napadački. To što nije riješila utakmicu u prvih 45 minuta je plod sretnih okolnosti po reprezentaciju Turske.

No, u nastavku je sve došlo na svoje, a kreator golgeterske taktike je svakako selektor Roberto Manćini (Mancini), koji je malo odstupio od svojih trenerskih uvjerenja tokom klupske karijere i reprezentaciji Italije i kroz kvalifikacije, ali i na otvaranju Evropskog prvenstva udahnuo posve drugačiji osjećaj.

Rano, prerano je za bilo kakve prognoze, ali… Italija djeluje zaista moćno i možda će generacija, s Manćinijem na čelu, dosanjati san svojih prethodnika. Dugo čekaju, predugo, od 1968. godine.

Roberto Manćini je rođen 27. novembra 1964. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.