LIFESTYLE

LJUBAV U OKOVIMA Zavolite sebe i promijenite karmu

Jednostavno i lako bez straha

Mi. K.

20.6.2016

Kada se izgovori riječ ljubav, razumiju samo oni koji je zaista osjećaju. Ljubav kao emocija je jaka i nezamjenjiva, a nemalo puta se kaže da je to pokretačka energija svakog živog bića. Kada malo zavirimo ispod površine vidimo da u osnovi svega stoji ljubav. Ljubav prema roditeljima, djeci, sportu, školi, poslu, prijateljima, životinjama, životu...

Ključ koji otvara sva vrata

I zaista svaki uspješni sportista, direktor, menadžer, ostvaren čovjek na skoro svakom polju u osnovi istinski voli svoj poziv, život, sebe.

Upravo ljubav prema sebi je ključ koji otvara vrata za sve životne situacije. Nesebična, iskrena, otvorena, beskrajna ljubav prema sebi ustvari prvi je korak da zavolite drugu osobu, svoj posao, ljude, svijet...

Ljubav današnjice, ona koju poznaju ljudi savremenog doba je bolest, trgovina, ako dobijem ja, onda i dajem i tako klackamo se stalno prebacujući "robu" s jedne na drugu stranu, uvijek je u opticaju ista energija koja brzo postaje ustajala.

Iz tog razloga svaki čovjek koji na tom principu funkcioniše ostaje uskraćen i neispunjen.

Tu snažnu emociju mnogi tretiraju kao platežno sredstvo za ono što nam je partner pružio ili za ono što smo mi njemu pružili, pa je doziramo u zavisnosti od situacije i kalkulišemo, manipulišemo, uskraćujemo kada partner nije zaslužio da ga volimo i što je najgore, s vremenom se takva ljubav potroši.

Iako ona kao takva nije ni imala smisla, nazivamo je ljubav, ali ona to nije. Taktiziranje i doziranje nekih emocija je teže nego najgori fizički rad. Umori i potroši, a ostavi neki tup osjećaj, kao prazninu koju popunjavamo narednim sličnim situacijama.

I onda kada kažemo da nas je neko povrijedio, on je ustvari dirnuo naš ego zbog čega se ubijamo od tuge reagujući kao ranjena zvijer.

Gdje ima ljubavi tu nema ega, nema odbrane, nema prosuđivanja i ravnanja prema onome šta je partner učinio, sve što on čini ne može narušiti našu ljubav prema sebi jer ne čini ništa nama i mi nemamo ništa s tim. 

Najbolja verzija sebe

U tome je suština, da otvorite svoje srce za sebe, za to biće koje je potrebno ovom svijetu kao i svaki drugi čovjek na planeti. Bez straha, ustručavanja, bez razmišljanja šta će drugi reći, oslobodite svoje emocije, ne držite ljubav u okovima.

Tek kada spoznate ljubav prema sebi, naučit ćete i druge da zavolite. Upravo je ljubav okrepljujuća i jaka emocija koja nas diže u neslućene visine i otvara sve najljepše mogućnosti života.

Ugađajte sebi, svom biću, budite prema sebi divni i blagonakloni i tada ćete uvidjeti samo lijepe osobine kod partnera, prijatelja, kolege. Shvatit ćete da ste samo vi odgovorni za ono što vam se dešava. Osjetit ćete lakoću života, osjetit ćete se voljenim i znat ćete da ste na pravom putu.

Budite zahvalni na novom danu, novim prilikama, životu, budite najbolja verzija sebe. 

Idite malim koracima, udovoljavajte sebi, budite manje samokritični i sve želje i mnogo više ćete ostvariti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.