LIFESTYLE

Globalni cyber napadi mogli bi rezulirati s nevjerovatnih 121,4 milijarde dolara štete

Piše: Avaz.ba

24.7.2017

Prijetnje koje dolaze s interneta nisu nimalo bezazlene, a to znaju svi koji su se s njima suočili. Ali, baš da bi mogle rezultirati s nevjerovatnih 121,4 milijardi američkih dolara štete, to je nešto što nije bilo baš poznato. Tako nešto na razini je štete koju je prouzročio uragan Katrina 2005. godine.

Naravno, to je crni scenarij uspješnog globalnog napada, u kojem cyber kriminalci naprave sve što naume udarom na finansijski sektor, državne institucije i razne kompanije s milionima korisnika. Upravo zato javlja se sve veća potreba za cyber osiguranjem, koje funkcionira kao i svako drugo, primjerice ono na automobil ili životno osiguranje.

A trenutno je na tako niskim razinama da ukoliko bi došlo do crnog scenarija globalnog napada, isplata osiguranicima iznosila bi mizernih 620 miliona do 8,1 milijardi dolara. To je između 0,5 i 7,5 posto od ukupne štete. Upravo zato se nagađa da će osiguravajuće kuće koje imaju u ponudi zaštitu od eventualnih cyber napada doživjet te s tri do 3,5 milijardi prihoda u 2017. stići do 8,5 do deset milijardi u 2020.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.