LIFESTYLE

Povrijeđeni poni ponovo hoda zahvaljujući “Supermen” protezi

Avaz.ba

20.10.2017

Plemeniti i umiljati poni Pogo je pravi superheroj. Njegov put nije bio lak, ali je dokazao šta znači imati volju za životom. Naravno, veliku ulogu u tome odigrale su i brojne inovacije u medicini.

Šili Džons je osnivač centra za spašavanje konja u Alabami. Ponija, po imenu Pogo, spasila je u maju ove godine, nakon što ga je lokalni vozač autobusa primijetio kako otežano trči naokolo.

Odmah po pregledu je uvidjela da konjić pati od brojnih povreda, ali najočiglednija je bila povreda zadnje noge jer je izgubio zadnje kopito. Načula je da su njega i još dva ponija napali psi prošle zime, ali da je samo Pogo preživio.

Povreda nije bila sanirana mjesecima, pa je i Pogov život bio ugrožen. Obično su konji sa povredama noge osuđeni na eutanaziju. Međutim, Džons nije željela da se to dogodi. Ipak je znala da je teško mogao da hoda na tri noge, a još manje sa nezgrapnom protezom. Zahvaljujući inovacijama u veterinarskoj medicini i to se mijenja.

Priroda je čudo, pa je i Pogo, hodavši povrijeđen mjesecima, naučio kako da ustane i korača na tri noge.

- Nismo mogli da ga uspavamo. Njega je čekalo toliko divnih stvari. Morali smo da mu pomognemo - kaže Šili.

Veterinari su konstatovali da bi amputacija njegove noge bilo najbolje rješenje, jer bi poslije dobio modernu protezu. Pogo je prevezen u Univerzitetsku bolnicu veterinarske medicine na tretman.

Hirurg Lindzi Bun je operisala Pogoa. Imao je privremenu protezu, a onda je dobio protezu Supermena. Pogo je bio na oporavku od operacije oko dva mjeseca. Učio je iznova da hoda pomoću proteze. Šili Džons kaže da je omiljen u prihvatilištu za konje i da je sada beskrajno srećan i veseo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.