ISPOVIJEST

Rad na jahtama vrhunski plaćen, ali izrazito težak i naporan

Radi se 13 sati dnevno iako se, zapravo, mora biti spremno reagirati svake sekunde svakog dana

Na jahtama su uglavnom zaposlene mlade djevojke

Avaz.ba

2.9.2018

Jahte koje unajmljuju bogati i slavni, zapošljavaju ekipe predanih mladih, najčešće djevojaka koje služe kao domaćice, čistačice, koktel-majstori, šefovi rasvjete, zabavljačice, joga instruktorice i majstori. Posao je, iako je vrhunski plaćen, izrazito težak i naporan.

Suludi prohtjevi

Početnička plaća je 7.000 eura mjesečno, a pored toga, tradicionalno je da 10 posto cijene jahte ostaje kao napojnica ekipi pa svaki član ekipe svaka tri mjeseca dobije još barem 2.000 dolara. Gema Hulbert (Gemma) šefica je na jednoj ultraluksuznoj jahti već skoro sedam godina i kaže da se u to vrijeme susrela s nizom krasnih gostiju, ali i suludih prohtjeva.


Nilsen: Velika očekivanja

- Jedan se gost htio kupati samo u tačno pola kade vruće vode, u koju je dodano pola boce vode “Fiji”, vrlo skupog brenda, te pola šoljice ulja za bebe. Očistiti tu kadu nakon toga bilo je skoro nemoguće - prisjeća se Hulbert.

quote
<p>Ulazimo u kabine i kupaone kabina, gdje svaki komad kozmetike gosta moramo očistiti da izgleda kao da je nov.</p>

Druga djevojka Čelzi Nilsen (Chelsea Nielsen), koja radi kao članice ekipe domaćica, ali i kao instruktorica joge, rekla je da su gosti nevjerovatno naučeni na luksuz te da imaju visoka očekivanja, ali su počesto i vrlo zahvalni i dragi. Radi se, kaže Nilsen, po 13 sati dnevno, iako se, zapravo, mora biti spremno reagirati svake sekunde svakog dana.

Konstantno čišćenje

Njen posao uključuje sve - od održavanja plovila, serviranja doručka, ručka i večere te zabavljanja gostiju i časova joge. Podsjeća i kako vrlo često ni minutu ne provedu na toplom suncu, jer im se dan sastoji od čišćenja, čišćenja i čišćenja u potpalublju.

Hulbert: Krasni gosti

- Ulazimo u kabine i kupaone kabina, gdje svaki komad kozmetike gosta moramo očistiti da izgleda kao da je nov, bio to puder, boca tekućine za čišćenje lica ili nešto treće. To radimo blazinicama, štapićima za uši i čačkalicama - kaže Hulbert te dodaje kako uvijek sa sobom nose maramice kojima brišu apsolutno svako mjesto koje neko dotakne, kako se ne bi vidjeli otisci.

Oštri kriteriji i dobar izgled

Dobra linija i njegovan izgled su, de facto, uvjet i osobe koje imaju problema s kilažom, teško će dobiti taj posao, tvrde uposlenici jahti. Kriteriji oko izgleda su oštri i često politički nekorektni. Neki poslodavci ne žele osobe koje nisu bijelci, neki ne podržavaju tetovaže čak i ako su na jedva vidljivom mjestu, neke neće uzeti ako na intervju dođu s komadom nakita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.