BLUD I RAZVRAT

Život najkontroverznijeg diktatora: Opsjednut seksom, žene naručuje iz magazina, a o njegovom bogatstvu možete samo sanjati

Spreman potrošiti 35.000 dolara da bi otputovao privatnim avionom svom omiljenom stilisti koji će mu ošišati kosu i bradu

Avaz.ba

8.4.2019


S ličnim bogatstvom od oko 28 milijardi dolara, sultan Bruneja je, nakon tajlandskog vladara, drugi najbogatiji monarh na svijetu. Ovih dana upravo bi mogao zaraditi titulu i najomraženijeg na svijetu. 

Hasnal Bolkiah (Hassanal Bolkiah) ove sedmice donio je jedan od najrigidnijih zakona, prema kojem će lopove kažnjavati odsijecanjem ruku i bičevanjem muslimana koji piju alkohol, dok će pripadnike LGBT zajednice kamenovati do smrti, a sve to na temelju novog šerijatskog zakona, piše Express.hr.

Pozivi na bojkot

Ovaj potez potaknuo je međunarodnu javnost na bojkot.

Prve reakcije krenule su samo nekoliko sati nakon što je Hasanal Bolkiah obznanio svoju odluku.


Najprije se oglasio Džordž Kluni (George Clooney), koji je pozvao na bojkot sultanovih hotela, uključujući "Dorchester" u Londonu i "Beverly Hills" u Los Anđelesu.

Pridružile su mu se i druge zvijezde Džej Leno (Jay Leno), Elen Dedženeres (Ellen DeGeneres), Šeron Ozborn (Sharon Osbourne), Klaiv Devis (Clive Davis) i Ričard Branson (Richard Branson), kao i vlasnik "Virgin Airlinesa".

"Virgin Australia" otkazala je ugovor o putovanju njihovog osoblja s nacionalnom aviokompanijom "Brunei".

Dosad je sporazum između Bransonove kompanije i aviokompanije "Brunei" omogućavao uposlenicima australske kompanije da dobivaju popuste na letovima "Royal Bruneja" tokom godišnjih odmora.

Branson je to odmah u srijedu ukinuo, čim je čuo za nove zakone koji su stupili na snagu u ovom malenom, ali nevjerovatno bogatom sultanatu. Naime, novi zakon odnosi se kako na stanovnike te države tako i na strance, pa čak i na one koji bi letjeli u njihovim avionima ili plovili na brodovima registriranim u Brunejima.


Raskalašeni život

Ali, malo je vjerovatno da će se urušiti ogromno bogatstvo sultana Hasanala Bolkiaha, čije se bogatstvo povećava svake sekunde za oko 150 dolara, i to od proizvodnje nafte, piše australski portal News.

Uprkos strogim šerijatskim zakonima, sultan živi jako razvratno.

Ovaj 72-godišnjak na prijestolju je već više od pola stoljeća, čak 52 godine, a druži se s mnogim svjetskim monarsima, uključujući i kraljicu Elizabetu II (Elizabeth) i njenog supruga princa Filipa (Phillip).

Poznat je po tome što je vlasnik oko 7.000 skupocjenih automobila.

Također posjeduje i nekoliko aviona čija je unutrašnjost optočena zlatom.

Sultan je neumjeren u trošenju novca, pa je tako spreman potrošiti 35.000 dolara da bi otputovao privatnim avionom svom omiljenom stilisti koji će mu ošišati kosu i bradu.

A to čini jednom sedmično. Kad je jednom zaboravi cipele za polo, po njih je poslao helikopter.


Nafta kao izvor bogatstva

Bruneji imaju 415.000 stanovnika, a vlada osigurava besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, penzije i kredite s niskim kamatama za kupovinu kuća i automobila. 

Nafta je izvor svog bogatstva, a kad je kompanija "Shell" počela crpiti naftu 1970-ih godina, prozvali su ju "Shellfare država". Magazin "Forbes" stavio je na peto mjesto najbogatijih zemalja. Ipak, to je ne spašava dosade.

Zabranjen je alkohol i uopće nema noćnog života ili kulturnih događanja.

Dok se sultan Hasanal Bolkiah i njegova braća Džefri (Jefri) i Mohamed (Mohammed) pridržavaju islamskog zakona, sve ostalo što rade protivi se Kur'anu i zakonima koje je upravo on nametnuo. 


Licemjerstvo dovedeno do savršenstva

- To je radikalni dvostruki standard. Znam da su obojica u braku i razvedeni više puta, što je stvarno licemjerno - kaže Džilijan Luren (Jillian Lauren), koja je napisala biografiju kao bivša članica harema koju je imao sultanov brat Džefri.

Pravi raskalašeni život u sultanatu došao je na vidjelo 2001. godine, kada je Džefri bio prisiljen prodati ličnu imovinu na aukciji nakon što je koristio državnu blagajnu kao "kasicu-prasicu".

Dnevno je trošio u prosjeku 747.000 dolara i tako tokom 10 godina. Na poklone prijateljima potrošio je 17 milijardi dolara.

Treći brat Mohamed se, navodno, gnuša razuzdanosti i raskalašenosti svoje braće. Ali kada mu je sultan dao zadatak da obnovi privredu koju su on i Džefri uništili, strpao je sebi u džep više od dvije milijarde dolara i odmah je dobio otkaz.

Džefri se nekada skrivao od svoga brata u hotelima s pet zvjezdica širom svijeta, a sultan je navodno u kućnom pritvoru držao Džefrijevog sina Hakima (Hakeema), koji je tada imao 25 godina.

Član sultanovog osoblja rekao je da je to sve jako smiješno, te da Hakim može napustiti Bruneje kad god poželi. Osjeća se zarobljen, jer nema pojma kako se rezervira karta na komercijalnom letu.

Razvratni život

Još 1997. godine saznalo se za razvratni život i orgijanja na sultanovom dvoru. Progovorila je tadašnja Miss SAD Šenon Marketik (Shannon Marketic), koja je kasnije tužila sultana i njegovog brata Džefrija. 

U sudskim podnescima tvrdila je da je agencija za talente posredovala posao u Bruneju vrijedan 3.000 dolara dnevno za "lična pojavljivanja i promotivni rad".

Umjesto toga, kazala je Marketik, držali su je kao seksualnu robinju.

Morala je plesati svaku večer u sultanovom privatnom noćnom klubu od 22 do 3 ujutro gdje su je tretirali kao prostitutku. Magazinu "People" rekla je kako su je drogirali i zlostavljali, a kad se konačno vratila u SAD, tužila ih je za 10 miliona dolara za duševne boli noćne more, nesanice i druge traume. Braća su zatražila diplomatski imunitet, a sultan je optužbu nazvao "gore od ubistva". Slučaj je odbačen, piše New York Post.

Lauren, koja je regrutirana kao i Marketik, kad joj je bilo samo 18 godina, ne vjeruje u njene tvrdnje: "Njen opis onoga što se događa na zabavama ne zvuči istinito."

Ali je zato Lauren ispričala druge strahote.

Nakon slijetanja u Bruneje, svim djevojkama su oduzeti pasoši i rečeno im je da ne smiju pokazivati potplate cipela, jer je to velika uvreda u muslimanskim zemljama.

Upozorili su je da pazi šta govori i šta radi, nadzor je bio posvuda. Trebala je paziti na svoju težinu, a kad bi se udebljala, tu je bio ljekar s tabletama za mršavljenje i spavanje - ovisno šta bi joj trebalo.

Kad god bi prolazila kraj kraljevske porodice morala bi se nakloniti i ona nikad nije prva počinjala razgovor.

Trebala je uvijek držati glavu niže od Džefrijeve, a on je od djevojaka tražio da ga zovu Robin.


Naručivao žene iz magazina

Volio je američke automobile, odjeću i pop kulturu. 

- Kako se dekadencija povećavala, tako je rastao broj američkih djevojaka. Otvorio bi magazin i rekao da želi tu i tu ženu. Naručio bi je - rekla je Lauren. 

Lauren kaže da su mnoge djevojke imale problema s tom pokornošću koja se od njih zahtijevala. One koje se ne bi tome prilagodile morale bi otići nakon nekoliko sedmica. A bilo je jako puno Filipinki i Tajlanđanki koje su jedva imale 15-ak godina.

Djevojke su bile smještene u Defrijevoj palači i morale su noću plesati za princa i njegovu pratnju, nadajući se da će ih jednom odabrati da provedu s njim jednu noć. Nekad bi uzeo i više njih.

Lauren je čekala danima, a onda je jedan dan po nju došao Mercedes i odveo je u neku poslovnu zgradu, gdje su ju odveli u neki stan i unutra zaključali.

- Prošlo je sat-dva. Unutra nije bilo ni novina, ni televizije, pa sam šetala gore-dole. Bio je zaključan čak i wc pa sam morala obaviti malu nuždu u kantu za smeće. Drhtala sam od hladnoće, gladi i nervoze - rekla je Lauren.

Nakon četiri sata, princ se pojavio. Vodili su ljubav, a princ nije imao kondom. Kad je završio, rekao joj je: "Bilo je jako lijepo, ali ja sad moram na sastanak."  

Lauren kaže da princ nikada nije koristio zaštitu i nikada je nije pitao uzima li kontracepciju, a nisu je ni pregledali boluje li od kakvih spolno prenosivih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.