ISHRANA

Banane treba jesti što više, ali u jednom periodu dana mogu biti pogubne

Ako se jedu na prazan želudac, naglo će porasti razina inzulina, ali će jako brzo opet pasti

Banane imaju jednu manu. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

24.7.2019

Banane su pune vitamina i mineralnih tvari. Djeluju blagotvorno na naše tijelo i čine mu mnogo dobra. Jedimo svaki dan ovo supervoće i ubrzo ćemo primijetiti pozitivne učinke! 

Kakve benefite možemo imati od banana?

Banane podižu raspoloženje, zbog njih serotonin (hormon sreće) brže dolazi u mozak, pa smo sretniji i bolje raspoloženiji. Osim toga, serotonin ima smirujuće djelovanje: mirniji smo i bolje spavamo.

Ako pak imamo problema s probavom, trebali bismo redovno jesti banane. Pojedemo li bananu prije jela, pobrinut će se za to da ne bude nadutosti. I, premda se često tvrdi drugačije – banane ne izazivaju zatvor, već reguliraju probavu! 

Banane, međutim, imaju jednu manu. Iako su lagane za "pripremu" i praktične, nikako ih ne bi smjeli tretirati doručkom. Naime, jako je štetno jesti banane ujutro na prazan želudac, prenosi 24sata.hr. 

Ako se jedu na prazan želudac, naglo će porasti razina inzulina, ali će jako brzo opet pasti. Tako će tijelo brzo nanovo razviti osjećaj gladi, ako ne i snažan napad gladi. Zato najbolje, jedna prije ručka, druga prije večere!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.