BIOGRAFIJE

Najpoznatija špijunka: U smrt je otišla bez poveza na očima

Nakon nesretnog braka i razvoda, počinje se baviti plesom i prostitucijom, a potom je vrbuju tajne službe

Jedan od nastupa legendarne Mata Hari. Arhiv

Piše: D.BAŠIĆ

21.10.2019

Mata Hari, najpoznatija špijunka i kurtizana u historiji, strijeljana je 15. oktobra prije više od sto godina nakon, prema mišljenjima mnogih, namještenog suđenja. Mnogobrojne priče, kako istinite tako i neistinite, isprepletene su oko njenog glamuroznog, ali i tajanstvenog života.

Sudbina je imala drugačije planove

Umjetničko ime koje je izabrala, Mata Hari, na indonezijskom i malijskom znači sunce. Rođena je kao Margareta Gertruda Zele (Margaretha Geertruida Zelle) 1876. godine u Holandiji. Odrasla je kao razmažena kćerka trgovca, koji je skoro pa svakodnevno kupovao skupe poklone mezimici. Od djetinjstva je živjela u bogatstvu sve do tinejdžerskog perioda. Majka joj umire, a otac porodicu dovodi do bankrota.

Udala se vrlo mlada, sa samo 19 godina, za vojnog kapetana Rudolfa Meklauda. Čvrsto je vjerovala da se radi o pravoj i iskrenoj ljubavi pa je nakon sedam dana udvaranja odlučila otputovati s njim u istočnu Indiju. Sudbina je, nažalost, imala drugačije planove za nju. Na kraju se ispostavilo da je Rudolf bio alkoholičar i kockar koji ju je verbalno i fizički zlostavljao. U braku su dobili dvoje djece. Nakon razvoda, Meklaud je odlukom suda dobio starateljstvo nad jednim djetetom, a drugo je umrlo još za vrijeme zajedničkog života.

Na sceni se pojavljivala skoro naga

Nakon neuspješnog braka, počela je da pozira naga i da se prostituira, te se počinje baviti i egzotičnim plesovima, poznatijim kao indijski plesovi. Na samom početku plesala je u privatnim salonima „Lady May Leod“. Plesove je izmišljala na osnovu sjećanja na svoj boravak u istočnoj Indiji, današnjoj Indoneziji, gdje je boravila sa suprugom. Bila je visoka, atraktivna, a na sceni se pojavljivala skoro naga.

Svojim plesom je zavodila muškarce, pa je tako veliki broj vojnih zvaničnika želio baš nju u svojoj postelji. Svojim nastupima privukla je pažnju tadašnje njemačke i francuske vlade. Imala je svoje nastupe u Njemačkoj kada je izbio Prvi svjetski rat. Nakon nekog vremena zanimanje za njene usluge opada, ali počinje zanimati razne tajne službe. Svjesni su bili da mogu iskoristiti njena brojna poznanstva.

Početkom 1916. godine, u dugovima zbog svog raskošnog stila života, pristala je da joj njemački diplomata podmiri dugove u zamjenu da špijunira za Njemačku. Tako je postala agent H21.

Bez poveza na očima u smrt

Dok se rat zahuktavao, Mata Hari je počela privlačiti pažnju francuske obavještajne službe. Prema odluci italijanske vlade, Francuska je započela postupak njene deportacije. Međutim, Mata Hari ih nagovori da to ne rade, a da će ona u zamjenu donositi informacije o Njemačkoj. Nastavila je špijunirati za obje zemlje.

Ipak, uhapšena je 13. februara 1917. godine u hotelskoj sobi u Parizu, nakon što je Francuska presrela njenu špijunažu za Njemačku. Njen ugled raskalašne žene slobodnog morala nije joj puno pomogao tokom suđenja, kao ni brojne molbe za pomilovanje njenih ljubavnika.

Osuđena je kao njemački špijun i strijeljana je 15. oktobra 1917. godine. Zahtijevala je da se suoči sa smrću bez poveza na očima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.