ŠOKANTNO

Hirurzi doživjeli šok usred operacije: Zanijemjeli kad su vidjeli šta je raslo u maternici

Žena se javila doktoru nakon što je trpjela velike bolove

Hirurzi u nevjerici. Twitter

Avaz.ba

1.2.2020

Hirurzi nisu mogli vjerovati kada su tokom operacije žene koja se žalila na neizdržive bolove u stomaku pronašli ogromne ciste na jajnicima napravljene od vlasi kose.

U maternici 30-godišnje majke pronađen je nevjerovatan splet dlaka, od kojih su neke bile dugačke i po 12 cm, a za koje hirurzi kažu da su rasle u njoj još od rođenja. 

Neidentificirana žena iz Rusije zatražila je hitnu medicinsku pomoć nakon što je trpjela neizdržive bolove u stomaku. 

 - Ovakve ciste svrstavaju se u nekancerogene tumore. To su kapsule s prilično debelim zidovima koje se sastoje od sluzi pomiješane s ljudskim tkivom. Unutar ciste mogu da se pronađu gornji slojevi kože, masno tkivo, dlake, kosti, pa čak i zubi - izjavio je glavni hirurg Tatjana Šavrak. 


Ciste od vlasi kose. Twitter

U ovom slučaju cista je većinom napravljena od vlasi kose i uspješno je otklonjena laparoskopski, a reproduktivni organi pacijentice ostali su netaknuti. 

Dermoidna cista je tip tumora koji sadrži cistu ispunjenu tkivom, koja u sebi može da sadrži skoro sve strukture kože (znojne i lojne žlijezde, dlaku i masne ćelije), strukture koje podsjećaju na hrskavicu, koštano tkivo, zube. Može se razviti na bilo kom dijelu tijela i u bilo kojem organu. Pokazuju tendenciju rasta, ali ne i tendenciju ka metastaziranju. 

Svaki od ugrušaka vlasi težio je više od 1 kilogram i nalazili su se oko oba jajnika. Nevjerovatna fotografija objavljena je od ministarstva zdravstva u Moskvi. 

- Ovakve ciste su genetske. One su tu još od djetinjstva i niko ne može da predvidi kada će iznenada početi rasti. To može da se dogodi između 15 i 30 godine ili sa 70 godina. Uprkos ovoj nevjerovatnoj fotografiji, ciste koje su rasle na oba jajnika bile su mnogo lakše od toga koliku težinu mogu da postignu - zaključili su ljekari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.