BANJA LUKA

Samouki vajar podigao nadgrobni spomenik koronavirusu: Sahranio sam ga

Stevo Selak preživio tri kliničke smrti i dva tumora na unutrašnjim organima

Stevo Selak pored spomenika. Srna

Srna

3.5.2020

Samouki vajar iz Banje Luke Stevo Selak napravio je svojevrsni nadgrobni spomenik koronavirusu u znak pobjede nad tom pošasti, a ljudima je poručio da se nemaju čega plašiti ako u duhovnom i fizičkom smislu budu jačali sebe i svoj imunitet i pridržavali se preventivnih mjera.

Selak smatra da su zdravstvene mjere korisne, posebno kada je riječ o držanju distance i smanjivanju socijalnih kontakata i okupljanja.

Treba ih ispoštovati i može se izdržati taj jedan mjesec dok se stanje ne smiri. Eto, ja sam za ovo vrijeme prvi put posijao baštu, pravio neke nove kipove, vozio bicikl, pisao, kopao kanal... I porodične veze sam učvrstio, jer smo više s djecom - govori Selak. 

Spomenik koronavirusu. Srna

Samouvjereno navodeći kako je napravio prvi spomenik koroni u svijetu i tako virus simbolično "sahranio", Selak pojašnjava da je to učinio od vajarskog gipsa nanesenog na zavarenu metalnu konstrukciju, a onda je sve to lijepo oblikovao, stilizirao i ofarbao...

Spomenik virusu, koji je postavljen u Selakovom dvorištu na Paprikovcu, privlači pažnju prolaznika.

- Kod skoro svakog prolaznika koji ga uoči, pojavi se osmijeh na licu, što mi je i bio cilj. Nije da se toga iko plaši - naglašava Stevo.


Koronavirus odmah do Isusa. Srna

On kaže da nema strah od koronavirusa, pogotovo zato što je preživio tri kliničke smrti i dva tumora na unutrašnjim organima, o čemu je napisao "Knjigu života", u kojoj je naveo da se smrti ne treba plašiti, jer je duša vječna.

- Blizu korona spomenika je kip Isusa, koji se moli, i to je neka univerzalna poruka. Svi znaju da se Hristos ničega ne plaši, pogotovo ne nekog virusa. A čovjek koji iskreno vjeruje u Isusa i u vaskrsenje te poštuje Boga, nema strah - navodi Selak.

On dodaje da je situacija u vezi s koronavirusom zaustavila globalizam i ojačala suverenost mnogih država, među kojima je i Republika Srpska.  

Selak kaže da je zbog virusa manje zagađivanja prirodne sredine i više ekonomskih problema, ali da ne treba dozvoliti da korona nekim lošim ljudima postane izgovor za neke loše poteze.

Privlači pažnju medija. Srna

Ovaj Banjalučanin pravio je proteklih godina kipove predsjednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, čime je izazvao pažnju regionalne javnosti, a nedavno je izvajao i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

- Iako svi govore da je totalitaran i desničar, Kim je primjer predsjednika koji voli svoj narod i zbog toga je mnogima, pa i meni, simpatičan - ističe Selak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.