EFIKASNO

Kako da od narandžine kore napravite gnojivo za biljke

Cvijeće je nešto što najviše oplemenjuje dom, čini ga oazom za odmor i opuštanje, unosi duh prirode u naš životni prostor

Brzo i učinkovito. Printscreen

E. A.

28.1.2023

Cvijeće je nešto što najviše oplemenjuje dom, čini ga oazom za odmor i opuštanje, unosi duh prirode u naš životni prostor.

Kako bismo pravilno njegovali naše biljke, važno je s vremena na vrijeme da im obezbijedimo važne vitamine, minerale i hranljive sastojke. Koliko često treba prihranjivati biljku zavisi od cvijeta do cvijeta, ali za prihranu ne morate da kupujete vještačka gnojivo, već možete napraviti prirodno sredstvo u svom domu.

Jedna od najjednostavnijih verzija domaćeg gnojiva je kora citrusa koja sadrži brojne makro i mikroelemente koji su neophodni za rast i cvjetanje sobnog cveća. Korica sadrži puno kalcijuma, magnezijuma, azota i drugih korisnih jedinjenja. 

Za pripremu takvog gnojiva potrebno je nožem isjeckati svježu sočnu koru pomorandže ili mandarine. Koricu potopite u toplu vodu i ostavite da odstoji nekoliko dana. Ako je moguće, važno je koristiti destilovanu vodu ili kišnicu. 

Prije korištenja prehrane, procijedite vodu, pomorandže odbacite, a dobijenom tečnošću zalijte biljke. Preporučujem da se takva prehrana vrši svake 2 sedmice, što će vam omogućiti da postignete aktivan rast i cvijetanje sobnih biljaka.

Takođe možete pripremiti gnojivo od kore pomorandže tako što ćete je prvo osušiti. Osušenu koru pomorandže treba samljeti u blenderu i čuvati u zatvorenoj tegli.

Dvije kašike dobijenog praha sipajte u dva litra vode, promućkajte i zalijte biljke jednom u dvije nedjelje. Pomoranžina kora u prahu je odličan prirodni insekticid koji može zaštiti vaše biljke od neželjenih posjetioca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.