ŽENSKA SREĆA

Spatifilum: Cvijeće koje traži malo pažnje, a krasi svaki dom

Postoji vjerovanje da donosi sreću djevojkama

Za spatifilum se vezuje legenda o ženskoj sreći. Printscreen

E. Ag.

13.4.2023

Spatifilum je višegodišnje, sobno cvijeće, a nosi porijeklo iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike i Indonezije. Drugi naziv za ovu biljku je „ženska sreća“ ili „mjesečev cvijet“.

Elegantnim izgledom krasi interijer, pa je često dio brojnih domova.

Imaju velike, sjajne, ovalne listove, a ukoliko ovu biljku čuvate u kući, cvjetat će tokom cijele godine. Briga o njima je relativno laka. Osigurajte biljci umjereno vlažno zemljište i filtriranu sunčevu svjetlost i pružit će vam prelijepe cvjetove.

Njega spatifiluma

Svjetlost - Spatifilumu je potrebno sunce, ali ne i direktna sunčeva svjetlost. Ovo su biljke koje vole sjenku u svojim izvornim staništima, ali im u zatvorenom prostoru treba malo više filtriranog svjetla. Ukoliko imate prozor okrenut prema istoku, to je idealno mjesto za „žensku sreću“ u vašoj kući.

Zemljište - Ove biljke su porijeklom iz tropskih krajeva u kojima je tlo prepuno propadajućeg biljnog materijala, tako da ćete postići najbolji uspjeh sa zemljištem koje oponaša ovaj sastav. Pored toga, biljka je također veoma osjetljiva na previše vlažno zemljište, pa obavezno izaberite mješavinu koja dobro drenira, piše „The Spruce“.

Voda - Manje je više kada je u pitanju spatifilum. Koliko ga trebate zalijevati, zavisi od veličine posude i brzine oticanja zemlje, ali, generalno, zalijevajte kada se gornji centimetar zemlje osuši. Zimi smanjite zalijevanje, ali nikada ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Ako je vaša voda kod kuće hlorisana, dobra je ideja da koristite filtriranu vodu.

Narodno vjerovanje

Za spatifilum se vezuje legenda o ženskoj sreći. Žene su tokom vremena, otkad je spatifilum dio njihove kuće, primjećivale određene životne promjene. Najviše su se odražavale na ljubavnom polju, pa je nastalo vjerovanje da spatifilum donosi sreću djevojkama, odnosno partnera o kome su maštale. Zato se vjeruje da ovo cvijeće donosi sreću pripadnicama ljepšeg spola, pa je u narodu ostao poznat kao „ženska sreća”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.