KORISNO

Sobne biljke idealne za tjeranje insekata iz kuće

Lavanda tjera komarce, moljce i muhe, a potrebno joj je mnogo sunca

Kadifica otpušta miris koji smeta insektima. Facebook

Z. K.

5.7.2023

Ljubitelji biljaka često uljepšavaju baštu cvijećem koje privlači insekte, jer uživaju u ljetu leptira i zujanju vrijednih pčela radilica. 

Prirodna sredstva

Međutim, kad je riječ o našem domu, situacija je suprotna - želimo zaštitu od svih insekata, naročito komaraca koji dosađuju ubodima, ali i mrava i muha koje mogu da zagade hranu.

Da biste se odbranili od neželjenih “gostiju” pomoću prirodnih sredstava, stručnjaci predlažu da gajite neke od biljaka koje tjeraju insekte. Lavandu krasi izuzetno moćan miris koji vas umiruje, a koji insekti ne podnose. 

Ona tjera komarce, moljce i muhe, a potrebno joj je mnogo sunca i ocjedna zemlja da lijepo uspijeva.

Bosiljak tjera insekte, ali je i odličan saveznik u kuhinji. Zato ga gajite uz kuhinjski prozor pa će pomoći u borbi protiv muha. Također i ruzmarin treba da imate u blizini, jer će i on dobro doći pri kuhanju, a njegova snažna aroma tjera insekte.

Osvježavajući miris

Tu je i nana koja ima osvježavajući miris koji ne prija paucima, mravima i komarcima. Poznavaoci svijeta insekata kažu da nana sprečava njihovo razmnožavanje. 

Kadifica, također, otpušta miris koji smeta insektima, pa od njih bježe muhe, komarci i pauci. Osigurajte joj mjesto s puno sunca, a ona će vam se odužiti divnim cvjetovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.