DOBRO JE ZNATI

Spriječite stvaranje leda u zamrzivaču: Isprobajte ovaj koristan trik

Do nakupljanja leda dolazi kada topao ili vlažan zrak dođe u dodir s hladnim zavojnicama isparivača u vašem zamrzivaču

Spriječite stvaranje leda. Facebook

M. Z.

13.7.2023

Koliko puta ste se pitali zašto vam se brzo nahvata led na zidovima zamrzivača? Kada je ispravan, zamrzivač se ne bi trebao previše lediti unutra. Ipak, postoje neke stvari koje i vi sami možete napraviti ako želite sačuvati vijek trajanja zamrzivača i da pritom bude čist i bez naslaga leda, piše ABT.

Protok zraka

Do nakupljanja leda dolazi kada topao ili vlažan zrak dođe u dodir s hladnim zavojnicama isparivača u vašem zamrzivaču (naprimjer, kada otvorite vrata zamrzivača za vrućeg dana). Zavojnice će trenutno smrznuti vlagu i, ako je ima dovoljno, nakupit će se kao led. Ako se na zavojnicama nakupi dovoljno leda, protok hladnog zraka u zamrzivaču može postati ograničen. Pravilna upotreba zamrzivača i pravilno odlaganje namirnica vrlo su važan faktor u stvaranju leda na njegovim zidovima. Evo šta treba učiniti kako vam se zamrzivač više ne bi ledio previše.

Odgovor na pitanje zašto se zamrzivač ledi leži u tome da hladan zrak izvlači vlagu iz namirnica koje ste ubacili u njega, a budući da nema gdje otići ona se hvata na zidovima zamrzivača. Kako vaš zamrzivač ne bi uvijek bio obložen santama leda (i kako ne biste morali otapati ga svakih desetak dana), isprobajte neke od sljedećih trikova.

Koristite ulje

Sve što trebate napraviti je da zidove zamrzivača namažete uljem. Tako se vlaga neće zadržavati na njima i samim tim neće biti ni leda.

Dobro zatvarajte namirnice

Osim što je potrebno da namažete zidove uljem, potrebno je i da namirnice koje stavljate u njega budu dobro ocijeđene od tekućine. Tako će se manje vlage izlučivati u prostoriju, tj. u zamrzivač i samim tim će se on manje lediti. Uvijek namirnice stavite u vrećice sa zipom ili barem u dvije obične vrećice, a najbolje opcija je da ih čuvate u plastičnim posudama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.