OTKRILA "PRLJAVU TAJNU"

Natašu opušta pranje veša i ne obazire se na komentare feministkinja: „To je moja terapija“

Kada pogledam tu gomilu uredno složene školske uniforme, čaršafa, peškira i uparenih čarapa, ne vidim trud, vidim svoju porodicu, rekla je novinarka

Novinarka Nataša Poliščuk. Instagram

E. Ag.

13.9.2023

- Nazovite me staromodnom. Zovite me antifeministkinjom, gospođom Tiggy- Winkle. Imam jednu "prljavu tajnu" - volim da perem veš. Puna korpa za veš me oduševljava - počinje svoju priču za "Dailymail" novinarka Nataša Poliščuk (Natasha Poliszczuk).

Ona govori "kako joj uključivanje mašine za veš ubrzava rad srca" i "da postoji nešto jedinstveno u pogledu na gomilu uredno savijenog veša".

- Glumim ravnodušnost, ali istina je da me moja nova mašina oduševljava - nastavlja Nataša.

Bijeg od svakodnevice

Nataša ističe da je svjesna da je u 2023. godini ovo nešto što žene poput nje ne treba da priznaju, jer im je predviđeno da budu zadovoljne svojom karijerom, a ne mukotrpnim kućnim poslovima - poput neke domaćice iz 1950-ih.

Pranje veša, čišćenje kupatila i staranje da djeca imaju sve što im je potrebno za školski dan, jeste vrsta stvari koje bi žene trebalo da rade "nasilu" ili da prisiljavaju svoju drugu polovinu da podijele obaveze. To nije nešto u čemu treba uživati. Ali Nataša se ne slaže sa većinom.

- Ja nisam "Stepfordova supruga" ili boginja domaćinstva. Sa zadovoljstvom odlažem čišćenje kad god je to moguće. Kao novinarka i majka, veoma sam zaposlena. Moj muž je advokat, naša kćerka ima dvanaest godina, a sin devet. I oni vide da se oboje trudimo. To je feminizam na djelu. Štaviše, ljubav prema vešu ne mora biti isključivo ženska preokupacija, i muškarci mogu uživati u njemu. U ovom, kao i u mnogo čemu drugom, ja sam za jednakost - priča Poliščuk, prenosi Ona.rs.

Vraćanje reda u haosu jedan je od velikih životnih poduhvata. Čak i u najgorim danima (posebno u najgorim danima) kad je sve naopako, svi su užasno raspoloženi i vaša lista obaveza je "duža od života", pranje veša predstavlja jedan mali čin kontrole.

- Gotovo je meditativno, dozvoliti vašem umu da luta dok slažete veš. To je bijeg od zahtheva svakodnevice - govori Nataša.

Čin ljubavi

Čini se da je Nataša shvatila suštinu, jer tako je malo stvari koje možemo da kontrolišemo u životu, ali pranje veša je u našim rukama. A ko ne nalazi radost u čistim posteljinama sa mirisom svježeg zraka?

Kad je sramežljivo spomenula svoju ljubav prema vešu na Instagramu, očekivala je napad, ali je umjesto toga dobila stotine poruka podrške.

Ispostavilo se da ljudi vole rituale i rezultate.

- Moji pratioci i ja smo uživali u nostalgiji, prisjećajući se baka koje su imale "dan pranja veša". Kako su uspjele da čekaju cijele sedmice? - našalila se Poliščuk.

Činjenica je da bi svijet bio bolje mjesto kad bismo svi mogli da gledamo na kućne poslove kao na mali čin ljubavi, umjesto kao na svakodnevni teret.

- Kada pogledam tu gomilu uredno složene školske uniforme, čaršafa, peškira i uparenih čarapa, ne vidim trud, vidim svoju porodicu. Vidim da sam to uradila da bih brinula o njima i da bih pokazala da su voljeni - zaključila je Nataša Poliščuk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.