SAVJETI

Koliko veš može stajati u mašini nakon što je opran: Evo od čega to zavisi

Ključni faktor za očuvanje svježine i čistoće veša nakon dužeg zadržavanja u mašini je količina deterdženta

Ponekad je moguće ostaviti veš u mašini nekoliko sati, a da ipak zadrži svoju svježinu i miris. Better Homes & Gardens

E. Ag.

27.9.2023

Nema domaćice kojoj se nije dogodilo da, kada mašina opere veš, ne stigne ga odmah izvaditi i staviti da se suši.

Naravno, nemoguće je dežurati i čekati da ga izvadite čim je pranje završeno, ali ipak nije poželjno ni da stoji predugo. Ponekad je moguće ostaviti veš u mašini nekoliko sati, a da ipak zadrži svoju svježinu i miris.

Ukoliko se nađete u situaciji da morate napustiti kuću, a nemate vremena da izvadite veš, znajte da veš može ostati unutar mašine i do 12 sati nakon završetka pranja, pod određenim uvjetima.

Provjerite miris mašine kad je prazna

Prvo, važno je provjeriti da li sama mašina sadrži bakterije ili buđ, ili da li ima neprijatan miris kada je prazna. Ako je to slučaj, veš koji ostavite unutar mašine nakon pranja također će zadržati taj neprijatan miris, a on će biti još izraženiji ako ga ostavite unutar nekoliko sati.

U ovom slučaju, preporučuje se detaljno čišćenje mašine. Možete sipati sirće na mjesto gdje inače stavljate deterdžent i pokrenuti prazan ciklus pranja mašine, ako već nemate poseban program za čišćenje mašine.

Adekvatna količina deterdženta

Drugi ključni faktor za očuvanje svježine i čistoće veša nakon dužeg zadržavanja u mašini je količina deterdženta. Važno je koristiti tačno preporučenu količinu deterdženta. Premalo deterdženta može rezultirati nedovoljnim pranjem i lijepljenjem bakterija na veš, dok previše deterdženta može ostaviti neželjeni sloj na odjeći.

Ako primijetite da veš ima neprijatan miris, to je znak da je buđ već počela da se širi i da je veš postao pljesniv, te ga je potrebno ponovno pravilno oprati.

S druge strane, ako nakon otvaranja vrata bubnja osjećate svježinu, možete biti mirni i sa zadovoljstvom raširiti mirišljavi veš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.