PRIPAZITE

Ovo su neobična mjesta na kojima se miševi znaju kriti u domu

Tavan, podrum ili dobro opskrbljen špajz očiglednija su mjesta na koja idu, ali miševi mogu završiti i na mnogim drugim mjestima u vašem domu

Miševi se lako skriju. heritagepestcontrolnj

M. Z.

9.10.2023

Kako se vrijeme mijenja, vaš dom može postati mjesto gniježđenja štetočina, naročito miševa, čak i ako mislite da je vaš dom zaštićen od glodavaca.

- S dolaskom hladnijih zimskih mjeseci, oni traže sigurno, toplo mjesto za život, kao i hranu - kaže Brendon Torsel (Brandon Thorsell), okružni upravitelj za kontrolu životinja u Torontu, koji dodaje da će izgristi gotovo svaku površinu ili materijal kako bi došli do izvora hrane ili skloništa, prenosi Best Life.

Tavan, podrum ili dobro opskrbljen špajz očiglednija su mjesta na koja idu, ali miševi mogu završiti i na mnogim drugim mjestima u vašem domu. Srećom, stručnjaci za štetočine otkrivaju gdje bi se oni mogli skrivati i kako ih pronaći.

Kuhinjski aparati

Češće je nego što mislite vidjeti miševe ispod mašina za suđe, rerne ili frižidera. Ta područja su obično ugodna i topla, a također su u neposrednoj blizini izvora hrane. Danijel Ledezma, voditelj SMART programa, objašnjava da miševi moraju održavati određenu tjelesnu temperaturu kako bi preživjeli, a ako to ne rade, njihov brzi metabolizam će im pojesti svu energiju, zbog čega će tražiti više hrane. -Pogledajte ispod šporeta i iza frižidera kako biste bili sigurni da nema izmeta i mogućih otvora u zidu koji bi im omogućili pristup ovom području - kaže.

Stručnjak za suzbijanje štetočina u firmi ''Fantastic Services'' napominje da se oni, također, mogu sakriti unutar ovih uređaja, a ne samo oko njih, stoga pripazite i na izgrizene žice.

Namještaj

Miševi nemaju problema s gniježđenjem u namještaju, pogotovo ako je blizu izvora topline poput radijatora, kaže Krejg Sansig (Craig), direktor servisa u ''Viking Pest Control''. Još je vjerovatnije da će kauči privući posjetioce jer imaju lako dostupne otvore. Osim što daje toplinu, namještaj često ima puno mrvica unutra.

- Ne zaboravite pogledati ispod namještaja i ukloniti sve čestice hrane koje bi mogle privući glodavce da žive ispod ili ponekad unutar vašeg kauča - kaže Ledezma.

Krovovi

Miševi su u prednosti kada je riječ o traženju hrane i zaklona jer se ne boje visine.

- Lako ih se može pronaći kako skaliraju vanjski dio zgrada kako bi pristupili krovnoj liniji gdje imaju pristup tavanima - kaže Sansig.

Često će koristiti cijevi ili žice za pristup drugim dijelovima doma. Mali ventilacijski otvori ili otvori na krovu mogu omogućiti miševima pristup tavanima. Provjerite ima li znakova zaraze, poput gnijezda, izmeta i izgrižene izolacije.

Plafoni

Pazite na izmet ili sažvakanu izolaciju na plafonu jer se miševi vole skrivati tamo, posebno u spuštenim plafonima (sekundarni plafoni vise ispod glavnog). Baš poput potkrovlja, plafon može ponuditi toplinu i sigurnost, što ga čini idealnim za stanovanje miševa. Ledezma kaže da spušteni plafoni postaju ''autocesta'' kojom se miševi kreću i gnijezde po cijelom domu. Idealni mamci za miševe mogu biti maslac od kikirikija ili čokolada i neka vrsta materijala za gniježđenje poput pamučne kuglice ili tkanine.

Praznine u zidu

Praznine u zidu nisu uvijek vidljive jer su obično unutar samog zida, ali su mjesto gdje se miševi lako mogu sakriti. Ponekad se događaju zbog prirodnih strukturnih nedostataka poput pukotina ili rupa u temeljima, ali mogu se pojaviti i kada su izolacija, cijevi ili ožičenje neispravno postavljeni.

Miševi mogu koristiti te prostore za gniježđenje i traženje skloništa. Izolacija između zidova je ono što koriste za materijale za gniježđenje. A kada se počnu gnijezditi, bit će ih teže izbaciti iz svog doma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.