OTKRILA STRUČNJAKINJA

Riješite se žutih mrlja na jastucima na brz i učinkovit način

Svi smo se nekad u životu morali suočiti s požutjelim jastucima

Facebook

M. Z.

27.10.2023

Svi smo se nekad u životu morali suočiti s požutjelim jastucima.

Redovno pranje

Promjena boje nastaje kao posljedica znojenja dok spavamo, pa to nije nešto što možete izbjeći. Iako definitivno ne izgleda sjajno i važno je redovno prati jastučnice i jastuke, ne trebate se brinuti ako vam požute, piše Mirror.

Srećom, ne morate kupovati skupa sredstva za uklanjanje mrlja, jer jedan stručnjak za čišćenje tvrdi da postoji voće koje možete koristiti.

Rebeka Svjen (Rebecca Swain), stručnjakinja kompanije “Winston’Beds”, insistirala je na tome da je čišćenje jastučnica ključno jer ostavljanje mrlja na njima duže vrijeme može dovesti do pojave bakterija, pa čak i plijesni.

No čišćenje na licu mjesta ne mora biti skupo jer postoje brojni prirodni proizvodi za čišćenje koje možete koristiti umjesto toga.

Limun i sirće

Najbolji savjet stručnjaka je koristiti sok od limuna za čišćenje jastučnica. Preporučila je iscijeđena dva limuna na željena područja prije pranja u veš-mašini.

- Kiselina će pomoći u izbjeljivanju žutila, a sve što trebate učiniti je nježno obrisati predmete poput madraca. Ostavite da djeluje 30 minuta i zatim ga obrišite - rekla je Rebeka.

Alternativno, možete koristiti alkoholno sirće, koji je omiljen proizvod ljubitelja prirodnih sredstava za čišćenje. Za korištenje sirćeta Rebeka predlaže dodavanje tri šoljice sirćeta u veš-mašinu zajedno s posteljinom za svježinu.

Rebeka također preporučuje da za najbolje rezultate željene predmete s kojih želite ukloniti žute mrlje preko noći namočite u limunov sok.

Upozorila je i da jastučnice treba prati jednom do dva puta sedmično, a jastuk jednom u tri sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.