ČESTA PRAKSA

Zbog čega se ne preporučuje sušenje veša na radijatoru

Može dovesti do zdravstvenih tegoba

Ne samo da će stan postati plodno tlo za buđ već može izazvati i simptome slične gripi. Facebook

E. Ag.

20.11.2023

Stručnjaci su upozorili ljude da ne stavljaju mokru odjeću na radijatore, jer, iako je to brzo rješenje za sušenje tokom zime, može da nanese štetu našem zdravlju.

Sušenje odjeće zimi može predstavljati problem, posebno ako nemate mašinu za sušenje, pa prebacivanje preko radijatora dok su topli može biti primamljivo. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to može dovesti do mnoštva problema kako nivo kondenzacije u prostoru raste, piše magazin Mirror.

Curenje iz nosa i crvene oči

Ne samo da će stan postati plodno tlo za buđ već može izazvati i simptome slične gripi. Sušenje odjeće na radijatorima dovodi do veće količine kondenzacije zbog nedostatka protoka zraka usljed pokrivanja radijatora, što zadržava vlagu u vašim prostorijama i tada počinju da se javljaju problemi.

Ta vodena para će se "zalijepiti" za prvu hladnu površinu na koju naiđe, stvarajući savršeno okruženje za rast buđi.

Kao posljedica, mogu se javiti simptomi slični gripi. Buđ može postati štetna ukoliko se ne suzbije. Ona može da dovede do curenja iz nosa, iritirane kože i crvenila u očima. Također, osobe koje već imaju respiratorne probleme bit će pogođene razvojem buđi jer to može pogoršati njihove zdravstvene probleme.

Bitna je ventilacija

Premda se veš tokom zime ne može sušiti napolju, kako biste spriječili rizik od buđi i kondenzacije, potrebno je da prozore držite djelimično otvorene radi ventilacije, a ako ipak morate da stavite nešto na radijator da se osuši, potrebno je da to bude radijator ispod prozora kako bi se spriječili kondenzacija i nastanak buđi.

Također, prostorije kao što je kupatilo ili kuhinja, gdje postoje aspiratori tj. ventilatori za izvlačenje vlažnog zraka, mogu također biti dobar izbor za mejsto na kom možete osušiti veš tokom zimskih mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.