ISPROBAJTE

Genijalan trik s čajem: Bez tragova na vašem ogledalu!

Čaj se može koristiti za čišćenje površina poput drvenih podova, ali jedan iznenađujući način korištenja čaja kao sredstva za čišćenje

Čistite prirodnim sredstvima. Instagram

M. Z.

21.11.2023

Sve više ljudi želi nadograditi svoje rutine čišćenja potpuno prirodnim i jeftinim opcijama koje smanjuju otpad i izloženost štetnim hemikalijama. Društvene mreže su zbog toga postale prepune trikova za čišćenje u kojima se koriste bezbrojne jedinstvene stvari poput limuna, sirćeta, sode bikarbone, pa čak i votke. A sada na taj popis možete dodati i čaj, piše House Digest.

Kiselost i taninim

Čaj je prirodno sredstvo za čišćenje zahvaljujući svojoj kiselosti i taninima, a crni čaj je najučinkovitiji. Osim toga, osušeni listovi čaja bilo koje sorte fantastično upijaju mirise i ostavljaju svoje cvjetne, zemljane mirise.

Čaj se može koristiti za čišćenje površina poput drvenih podova, ali jedan iznenađujući način korištenja čaja kao sredstva za čišćenje je poliranje prljavih i prašnjavih ogledala. Uz samo prskanje i brisanje, ovaj napitak može ostaviti vaša ogledala blistavo čistima i bez mrlja, što većina proizvoda za čišćenje stakla ne može.

Kako biste svoj čaj pretvorili u sigurno i potpuno prirodno sredstvo za čišćenje, stavite vrećicu čaja u vruću vodu na oko pet minuta. Ako često pijete čaj, možete ponovo upotrijebiti stare vrećice da napravite sredstvo za čišćenje, iako će vam možda trebati dodatna vrećica ili duže vrijeme stajanja da postignete istu snagu. Nakon što se proizvod za čišćenje skuhao, ulijte ga u praznu bocu s raspršivačem i ostavite da se ohladi.

Jarki sjaj

Raspršite hladan čaj po ogledalima, a zatim obrišite površinu papirom ili krpom od mikrovlakana. Adstringentna priroda čaja potpuno će ukloniti sve čestice zalijepljene na vašem ogledalu ostavljajući jarki sjaj. Staklo zrcala će blistati kao novo i osušiti se bez tragova. Osim toga, prirodan miris čaja je suptilan način da osvježite svoj prostor bez pribjegavanja ponekad prejakim aromama drugih sredstava za čišćenje. To je jeftin i jednostavan način da svoju kuću održite čistom prirodnim sredstvom, piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.