KORISNO

Stručnjak otkrio koji je jedini program koji trebate koristiti kod pranja veša: Svi ostali oštećuju odjeću

Dovoljno je dug da očisti vašu odjeću, ali dovoljno kratak da ne izazove štetu

Najbolji program je ''ekspres''. Facebook

M. Z.

13.2.2024

Kada je u pitanju pranje veša, mnogi ljudi se često pitaju koji program koristiti - da li je bolje odabrati "osjetljivi" program, "ručno pranje", ili možda denim program? S obzirom na brojne opcije, donošenje odluke može biti izazovno.

Efikasan i kratak

Međutim, prema Patriku Ričardsonu (Richardson), poznatom kao The Laundry Evangelist, postoji samo jedan program koji trebate koristiti na svojoj mašini za veš - "ekspres" program, odnosno brzo pranje.

- Dovoljno je dug da očisti vašu odjeću, ali dovoljno kratak da ne izazove štetu - objasnio je Ričardson u nedavnom podcastu "Radim li pogrešno?".

Laboratorijske studije koje je Ričardson proveo dok je pisao svoju knjigu "Laundry Love" pokazale su da će veš biti potpuno čist i dezinficiran čak i kada se koristi "ekspres" program. Ovaj program, poznat i kao "brzo pranje" ili "pranje od 30 minuta" na nekim mašinama za pranje veša, pokazao se efikasnim čak i za pranje prljavog veša poput pelena.

Odabir dužeg programa može rezultirati većim habanjem odjeće, peškira i posteljine, što znači da ćete ih morati češće mijenjati, a uz to, troši se više vode i energije.

Ekspres program

Zašto onda postoji toliko mnogo programa na mašinama za pranje veša? Ričardson objašnjava da su ovi programi nastali iz potrebe i navika koje su se razvijale tokom godina. Svi ovi programi su nam bili potrebni u prošlosti, ali s razvojem tehnologije, "ekspres" program se pokazao kao praktičan izbor.

- Potrebno je 30 minuta ili manje, tako da možete brzo oprati nekoliko hrpa veša - zaključuje Ričardson, piše Klik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.