SAVJETI

Zašto biljke i voće ne bi trebalo držati pored prozora

Stručnjaci su izdvojili osam predmeta koji se ne bi smjeli stavljati na prozorske daske, gdje temperatura može varirati

Instagram

E. Ag.

12.3.2024

Većina ljudi voli držati sobne biljke na prozorskoj dasci. No, stručnjaci iz engleske firme Me and My Glass upozorili su da to i nije tako dobra ideja, piše Daily Star.

Stručnjaci su istaknuli da bi se hrana, svijeće, biljke itd. trebali držati podalje od ruba prozora, osim ako ne želite da vam se u domu dogodi katastrofa, piše Net.hr.

Oni su izdvojili osam predmeta koji se ne bi smjeli stavljati na prozorske daske, gdje temperatura može varirati, pa krenimo redom.

Dezodoransi u spreju

Ako je dezodorans u spreju predugo izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti, unutar njega počinje rasti pritisak, što može uzrokovati eksploziju. Držite ga u zatvorenoj vrećici daleko od izvora svjetlosti i topline ili u ormariću!

Hrana

Prozorska daska može izgledati kao odlično mjesto za vašu zdjelu s voćem, ali, nažalost, tako možete "prizvati" vinske mušice, a njih zasigurno ne želite u svom domu.

Ogledala

Ogledala na prozorskoj dasci mogu predstavljati ozbiljnu opasnost od požara. Čak i pri niskim temperaturama jake sunčeve zrake mogu uzrokovati velike probleme, pa ih je najbolje držati podalje od ruba prozora.

Parfemi

Oscilacije temperature mogu uzrokovati promjenu mirisa vašeg omiljenog parfema i losiona poslije brijanja. Najbolje ih je čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Svijeće

Sunčeva svjetlost s prozora zapravo može uzrokovati paljenje svijeće čak i ako vani nije jako toplo, što predstavlja rizik od požara za vaš dom.

Osjetljivi ili vrijedni predmeti

Bilo šta osjetljivo ili vrijedno poput okvira za fotografije može ometati korištenje prozora i veća je vjerovatnost da ćete nešto razbiti kada ga pokušavate otvoriti ili očistiti.

Mobilni telefoni

Mobitel se može lako pregrijati ako se ostavi na prozorskoj dasci duže vrijeme. Pregrijavanje može uzrokovati zagrijavanje baterije do opasnih razina ili čak izazvati eksploziju.

Biljke

Biljke poput ljiljana i ljubičica uživaju u sunčevoj svjetlosti, ali previše tih zraka može uzrokovati opekline na njihovom lišću. Stoga, pripazite da ih cijeli dan ne ostavljate na prozorskoj dasci. Rotirajte biljke i spuštajte roletne kada je to potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.